Graz írója Garaczi

Graz város írója lesz szeptember 15-től Garaczi László. Meghívták, mert fontosnak tartják a kortárs irodalmat. Garaczit 25 ország 71 jelöltjéből választották ki egy évre, a város írója címet a középkorban találták ki, és 1997-ben újították fel. Volt már egyszer magyar kiválasztott: Zilahy Péter 2008-ban.
„Állandóan csak a végtelen szomorúságot okozom” (Pompásan buszozunk)
„Állandóan csak a végtelen szomorúságot okozom” (Pompásan buszozunk)
Móricz-Sabján Simon

– Ha valaki egy város írója, akkor ő városi író? Egy ilyen cím eldönti az urbánus-népi hovatartozást is egyben?

– Jobban szeretem Ficsku Pali bácsi (Ficsku Pál író, többek között az Élni három nővel szerzője – a szerk.) definícióját, aki az utolsó lakossági íróként határozta meg magát. Szívesen lennék az utolsó előtti vagy utáni lakossági író, ha ő is egyetért vele.

– A város írója a tanácsülések protokolláris vezetője volt a középkorban. Ez azt jelenti, hogy végig kell majd ülnie a tanácskozásokat komoly arccal?

– Vállalom, feltéve, hogy stadionépítések, a város átnevezése Graczra és egyéb nagy beruházások is szerepelnek a jövő évi tervek közt.

– A most leköszönő Ivana Sajkó írónőtől milyen tanácsot kapott, mire kell különösen figyelnie?

– Még szárazabban kell tartani a puskaport és lényegében kötelező a vadászlikőr a reggeli stanglihoz.

– Látta már a Cerrini-kastélyt, ahol a következő évben elszállásolják?

– Megnéztem műholdról: egy cserép sem hiányzik a tetőről és elegánsan pipiskednek a kémények.

– Konkrét írói tervet kért Graz a pályázathoz? Thomas Bernhard osztrákgyűlölő szelleme lengi be Alsó-Ausztriát, számíthatunk-e esetleg a hazai közállapotokat, közérzetet bemutató írásra?

– Török Ádám a Miniből egyszer azt énekelte nekem a Tabánban: – Ne menj oda, de ne nézz vissza haraggal! Sok évtizede nem tudom ezt a sort értelmezni, hátha most sikerül!

Névjegy

Garaczi László 1956. július 17-én született, a Szépírók Társaságának tagja, író. Verset, prózát, esszét, drámát, több mozi- és tévéfilmforgatókönyvet is írt. A kilencvenes évek elejét jellemző posztmodern irodalom vezető alakja. Fanyar humora tette igazán népszerűvé a fiatalok körében is. Több kötete jelent meg idegen nyelven, például a grazi Droschl Verlagnál. A Kalligram Kiadó Tegnap és ma sorozatában 2002-ben kiadott monográfia ismerteti alkotói módszerét. Legismertebb művei: Nincs alvás!, MetaXa, Egy lemur vallomásai-könyvek: Pompásan buszozunk! Mintha élnél, Arc és hátraarc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.