Gott újra a nemzet csalogánya

A nézői szavazatok alapján évente kiosztott könnyűzenei Cseh Csalogány díjat a férfi énekesek kategóriájában az idén 75 éves, külföldön is ismert és elismert művész szombaton este vette át a prágai nemzeti operában.
A jubileumi, ötvenedik alkalommal átadott népszerű díjat, amely 1964-től 1992-ig az Arany Csalogány, 1993-tól pedig a Cseh Csalogány nevet viseli, a gyakran „a Kelet Sinatrájának” nevezett Gott eddig összesen 39-szer szerezte meg. 1964-ben a férfi kategóriának ő volt az első győztese.

A női énekesek kategóriájában Lucie Bílá vitte el a pálmát, immár 17-szer. A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely jó egy évtizede a legnépszerűbb együttese az országnak.

Interneten és sms-ben 132 ezer ember adta le szavazatát, ami tízezerrel több, mint tavaly. Gott 44 430 szavazatot kapott, az összes énekes és zenekar közül a legtöbbet, ezért a zsűri neki ítélte a jelképes Abszolút Csalogány díjat is. Ezt is már több mint harminc alkalommal szerezte meg az énekes. „Az éneklés gyógyít és mindig energiával tölt fel. Néha a műsor kezdetekor alig tudok felmászni a színpadra, de a nézőkből áradó energia következtében a két-háromórás koncert végén már táncolni is tudok" - jelentette ki Gott.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar - immár fél évszázada - koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette. Szülővárosa néhány éve díszpolgárrá választotta, idén Pozsonytól is díszpolgári címet kapott. Václav Klaus volt államfőtől pedig korábban magas állami kitüntetést vehetett át.

Gott a kora ellenére rendszeresen fellép, turnézik. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (3,4 millió és 5,65 millió forint közötti összeget) kér, és ezzel az ő gázsija a legmagasabb a cseh énekesek között. Az idei őszi csehországi és szlovákiai megaturnéjára már elővételben több mint százezer ember váltott jegyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.