galéria megtekintése

Körbenyaltuk Magyarországot, és mindent megtudtunk

2 komment


Szemere Katalin

Ezerféle ízben, százféle módon kínálják a cukrászdák a fagylaltot. Hol tölcsérben, másutt pálcán, esetleg tésztába töltve. Gombóc volt a torkunkban, de nagyon élveztük. Többnyire.


Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Fagylaltevő – felfelé ívelő – karrierem alatt két dolgot megtanultam: aki nem tud igazi vaníliafagylaltot készíteni, annak ne adjunk több esélyt. Egy osztállyal feljebb a teszt­alany a pisztácia. Ha nem aromaízű, UV-zöldszínű, hanem olyan, mintha a magot rágcsálnánk, akkor jegyezzük meg a címet, és hirdessük városszerte. Még egy tapasztalat: óriásira halmozott, gyümölcsökkel, csokoládékkal megpakolt pultok előtt kételkedjünk. Egyáltalán nem biztos (sőt, általában biztos nem), hogy annyira finom, mint amennyire csábító a külcsín.

 

Budapest egyik legtrendibb cukrászdájában (a Gelarto Rosában) nemcsak a minőségre figyelnek, hanem a tölcsérben átadott fagylalt kinézetére is: rózsa alakban kenik a tölcsérbe a kis, közepes és nagy adagokat.


Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A székesfehérvári fagyalthívők már régóta tisztában vannak azzal, amire most a budapestiek is rádöbbenhetnek: az egyik legprímább jéggömböt a Damniczki cukrászdában lehet kapni. 48-féle ízből választhatunk, egy gombóc a szokásos 4-5 dekás adagnál jóval nagyobb, pontosan 7 deka. Az ára arányos a mé­retével, bár megnyugtató, hogy egy gombóc helyett lehet két fél adagot is kapni. Többszöri tesztelés után a nagy kedvencünk a pritaminos málna, a maracujás barack, a tonkababos csokoládé és a fáradtzöld színű pisztácia. Látszik utóbbin, hogy nincs benne egy csepp színező sem.

A Balatonnál legutóbb parádés fagylaltokat ettünk a szigligeti Várkávézóban, a narancsos csokoládé mindent vitt.

A kézművességnek némileg ellentmondóan időközben két üzletlánc is kiépült az országban jó minőségű fagylaltokkal: a Fragola és a Levendula. Közben pedig a választék folyamatosan nő: nyalhatunk fagylaltot édes és sima tölcsérből, választhatunk glutén-, laktóz- és cukormenteset, esetleg paleót (egyet kóstoltunk is az utóbbiból, ami egy hidegleléssel ért fel, de biztos vannak tényleg finomak). 

Diós-sajtos, csilis-csokis, répás-bodzás: nincs az a párosítás, amit ne lenne érdemes kipróbálni
Diós-sajtos, csilis-csokis, répás-bodzás: nincs az a párosítás, amit ne lenne érdemes kipróbálni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Lehet több helyen adalékmentes, 100 százalékban gyümölcsöt tartalmazó pálcikás jégnyalókát is kapni, például a Kazinczy utcai POPS! és a Millenáris melletti Édesem cukrászda kínálatából.

Az idei szezon újdonsága a briósba töltött fagylalt a Ragústamiból, és a tavalyi prágai nagykedvenc, a töltött kürtős, ami már itthon is sok fesztiválon kapható.

Dupla dinnyés jégnyalóka

A sárgadinnyés fagyihoz: 2 csésze sárgadinnye kockákra vágva, 2 evőkanál joghurt, 1 lime leve és finomra reszelt héja, 2 evőkanál méz

A görögdinnyés fagyihoz: 1 csésze görögdinnye – kimagozva, felkockázva, 1 evőkanál joghurt, 1 evőkanál méz (1 csésze=2,5 dl)

1. Turmixol­juk ­simára a sárgadinnyét a joghurttal, keverjük bele a ­lime levét és reszelt héját, valamint a mézet. Egy másik edényben a görögdinnyét is turmixoljuk össze a joghurttal és mézzel.

2. Keressünk bármilyen formát, poharat, jégkockatartót, ami alkalmas arra, hogy a mélyhűtőbe tegyük. Használhatunk például szilikoncanelé formát. Töltsük meg 3/4-ig a forma mélyedéseit, mehet a fagyasztóba.

3. Nézzünk rá egy-két óra múlva, hátha megkeményedett már annyira, hogy beleszúrjuk a pálcikákat. Vehetünk igazi nyalókapálcikát, összegyűjthetjük a bolti jégkrémek fanyelét vagy használhatunk falatkákhoz való műanyag pálcikákat.

4. Ha már majdnem kemény, ráönthetjük az összeturmixolt görögdinnyés részt. Legalább 6 óra kell hozzá, hogy rendesen kifagyjon. 5. Ha nem szilikonformát használunk, evés előtt hagyjuk 5 percig szobahőn a jégnyalókát, hogy könnyedén kivehessük.

Forrás: edesem.blog.hu – Márk Szonja

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.