Gémeskút Mitterrand kertjében

A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem Építészmérnöki Karán tanuló Pataki Barbara formálhatja idén a magyar vidék hangulatát tükröző látványossággá a Francois Mitterrand Kulturális Központ Périgueux-i épületének évről évre megújuló kertjét.

Az elmúlt év decemberében kiírt pályázat résztvevőinek a Périgueux városában található Francois Mitterand Kulturális Központ kertjét kellett megterveznie, amelynek témája idén a magyar vidék - tájékoztatott Galó Anita. A beérkezett négy pályaművet ötfős, magyar és francia szakemberekből álló zsűri bírálta el a napokban - tette hozzá.
A grémium végül a „Gémeskút" jeligével ellátott pályaművet ítélte a legjobbnak. A tervet a szászbereki Pataki Barbara, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatója készítette, aki saját bevallása szerint elsődlegesen azt igyekezett figyelembe venni, hogy mi jelképezi a magyarok számára a hazai vidéket és tájat.

A kiírást megismerve először a gémeskút és a puszta jutott Barbara eszébe. Ezeket azonban a rendelkezésre álló helyen és feltételek mellett nem tudta volna kialakítani, ezért a kert négy sarkába népi motívumokat, a terület köré pedig egyszerű, körbejárható ösvényt álmodott. A kert középen Jász-Nagykun-Szolnok megye "szívalakú" formája kapott helyet, melyet a Tisza szel át.

A győztesnek Fejér Andor, a megyei közgyűlés elnöke az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmával oklevelet adott át, míg Pataki Barbara kertjének megépítését a Dordogne Megyei Tanács összesen bruttó 14 ezer euróval támogatja - közölte Galó Anita.

A szászbereki egyetemista lényegében szabad kezet kap elképzelései megvalósításához. Fantáziájának csupán a kert kivitelezésének 10 ezer eurós végső költségkerete szab határt.

Maga a park 1998-as megnyitása óta hihetetlen alkotásoknak adott már otthont. Készültek itt olyan elvont kreációk, mint az „Ébredés" című, vagy éppen a „Felfordult kert", mely a mozgáskorlátozottak világát idézte, de született kompozíció a gyomnövények vagy Szlovákia nevezetességeinek témájában is.

Ami pedig a helyszín adottságait és a „játékszabályokat" illeti, a kiírás győztesét százados fák árnyékában sűrű, agyagos, de művelhető talaj várja majd felszínre törő gyökérzettel. A föld pótlása, kiegészítése lehetséges, de abból eltávolítani nem szabad. Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a kiválasztott növények megfeleljenek az éghajlati feltételeknek és hogy a kert a mozgáskorlátozottak, valamint a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhető, élvezhető legyen.

Pataki Barbara munkája 2010. június 15-től szeptember 15-ig lesz megtekinthető a franciaországi Périgueux városában található Francois Mitterrand Kulturális Központ parkjában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.