Füstös tárlat

A dohányipar és a művészet összefonódásának legszebb eredményeit tárja a publikum elé a bécsi Leopold Museum Múlandó szépség című kiállítása. A tárlaton látható anyag Euró­pa egyik legátfogóbb, legpazarabb kollekciója ebben a témakörben.

A vitatott szenvedély XX. századi virágkora a modernitás kora volt, amelyben a cigarettadobozok dizájnja is átalakult. Eklatáns példa erre a cigarettázás amerikanizálódását jelző, Jonny névre keresztelt termék, amely Ernst Krenek osztrák, majd később amerikai zeneszerző dzsesszoperájáról kapta a nevét, vagy az Asta cég selymes piros szipkával elátott produkciója, amelyet kimondottan hölgyeknek szántak.

Az osztrák dohányipar 1928-ban reklámtörténelmi jelentőségű lépést tett azzal, hogy termékcsomagolásainak tervezésére és újragondolására híres művészeket kért fel, olyan nagyságokat, mint Josef Dobrowsky, Anton Faistauer, Oskar Laske, Carry Hauser vagy Gabi Lagus Möschl, Mathilde Flögl, Maria Strauss-Likarz, Oswald Haerdtl. Az anyag azonban nem csak önmagában érdekes. A kiállított művek izgalmas párhuzamba állíthatók a két világháború közti korszak más alkotásaival, amelyek a Leopold Museum alapgyűjteményét képezik.

Múlandó szépség

Leopold Museum, Bécs

Nyitva február 29-ig

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.