Elégett az Uvaterv fotóarchívuma

Elektromos zárlat miatt egy óra alatt csütörtökön megsemmisült az Uvaterv fotóarchívuma, amelyet a Fortepan épp feldolgozott – írja Facebook-oldalán az online fotógyűjtemény. Ahogy a fortepanosok beszámoltak róla: közel voltak ahhoz, hogy a gyűjtemény látható maradjon. A cég kérésére hónapok óta válogatták a negatívokat, a helyszínen, áldatlan körülmények között, egy hetvenes években épült toronyépület szuterénjében.

Így nézett ki az Uvaterv archívuma
Így nézett ki az Uvaterv archívuma
Uvaterv

Az 1949 óta gyűjtött dokumentációt ugyanis a felhalmozott évtizedes kacatok között tárolták. Több mint százezer síkfilmről volt szó, benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamos remízek, szervizállomások dokumentációjával. Sosem láthatók már az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatai, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagai. A cég 1965 utáni történetének egy részét a Fortepan szerencsére már digitalizálta, ha csak töredékes formában is, de látható lesz a Fortepanon.

Ön is segíthet!

Sokan jelentkeztek és ajánlottak segítséget a mentéshez, amit ezúton is köszönünk, és élünk a felajánlásokkal. Mostanáig ástuk a pernyét és a romokat és kihordtunk a pincéből mindent, ami menthetőnek tűnt. Nehéz megbecsülni, hogy mi is maradt meg, de biztos, hogy sokezer negatívkocka megmentésére van esély. Akinek van kedve és türelme, szombat reggel 9-11 között, az Uvaterv parkolójából elvihet egy-egy kartondoboznyi, vagy szemeteszsáknyi részben összeégett, és szinte biztosan eláztatott negatívot. A feladat az lenne, hogy ki-ki otthon a fürdőkádban beáztatva, amennyire lehet letisztítsa a negatívokat, és megpróbálja megszárítani. Részletes "kezelési útmutatót" is írunk majd. Tehát aki szeretne részt venni a dologban, várjuk szeretettel a Budapest XI. Dombóvári út 17. sz alatt szombaton reggel 9 és 11 között.

Tamási Miklós

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.