Frank Witzelé a Német Könyvdíj

Frank Witzel német író kapta az idei Német Könyvdíjat - jelentették be hétfő este Frankfurtban.
Witzel a Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969 (A Vörös Hadsereg Frakció kiagyalása egy mániás-depressziós tinédzser által 1969 nyarán) című regényével érdemelte ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító díjat, amelyet mindig a frankfurti könyvvásár előestéjén adnak át.

A regény a második világháború utáni Nyugat-Németországban játszódik, Wiesbaden Biebrich nevű negyedének világát mutatja be egy 13 éves fiú szemszögéből. A rövidebb szövegekből, töredékekből, epizódokból álló mű "hibrid gyűjtemény", amelynek legfőbb elemei "a pop, a politika és a paranoia" - áll a zsűri indoklásában.

A Német Könyvdíj a német könyvszakma csúcsszerve, a Börsenverein des Deutschen Buchhandels elismerése az utóbbi év terméséből a legjobbnak ítélt német nyelvű regénynek. A 2005-ben alapított díjra német, osztrák és svájci kiadók pályázhatnak köteteikkel. A benevezett több száz regény közül a tekintélyes kritikusokból álló zsűri az első lépésben egy húszas listát állít össze, majd a mezőnyt hat kötetre szűkíti. A díj 25 ezer euróval jár, az utolsó körbe bejutott további öt alkotást 2500-2500 euróval jutalmazzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.