Forródróton lehet szidni a Szigetet

Megfelel az előírásoknak a Sziget fesztivál zajszintje a vasárnap éjszaka és hétfő hajnalban elvégzett vizsgálatok alapján - mondta Gerendai Károly. De ha valaki mégis túl hangosnak találja, egy call centeren keresztül bejelentheti majd.

A fesztivál hangpróbája alatt a III., a IV. és a XIII. kerület több pontján is mérték a hangerőt - mondta a főszervező. A zaj szintje a még a megengedett határértéken belül volt, ami nyáron, éjszaka 11 óra előtt 65, utána pedig 55 decibel - mondta Gerendai Károly.

Millei Lajos igazságügyi szakértő (b) a zajszintet méri Gerendai Károly főszervezővel. Mohai Balázs / MTI

Gerendai szerint a hang erejét az időjárás is befolyásolhatja, a szél, a páratartalom, de a száraz idő is hatással lehet arra, hogy mennyire hallják hangosnak a fesztivált.

A főbb koncerteken és helyszíneken egyébként központi hangerőszabályozók is működnek, amelyekkel a fesztivál szakemberei közvetlenül beavatkozhatnak, ha a megengedett határérték fölött szólna a zene. Idén egyébként a Sziget közelében élő óbudai lakosok védelmében egy száz méter hosszú, hat méter magas hangfogó falat is építettek.

A zajszint mérését egy speciális műszer segítségével végezték. A fesztivál főbb koncerthelyszíneit erre az időre sorra, majd egyszerre is beüzemelték, a szerkezet segítségével pedig rögzítették az értékeket - írja az MTI hírére hivatkozva a hvg.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.