galéria megtekintése

Főrendező, mégsem más

0 komment


Zappe László

Kecskeméten van új színházépület és új főrendező. Bár egyik sem egészen új. A volt városi mozi felújított épületében kapott helyet a kamaraszínház, Rusznyák Gábor pedig korábban is dolgozott Kecskeméten. De szerinte főrendezőként mégis más: „mint ha egy családhoz elmegyünk ebédelni vendégként, aztán elvesszük a házigazda lányát, és úgy ülünk le az asztalhoz" – nyilatkozta.

Tóték. A díszlet nagyon emlékeztet Rusznyák tavalyelőtti miskolci munkájának, A tanítónőnek a színpadképére. Mindkettőt Debreczeni Borbála tervezte. A lényeg mindkét esetben, hogy a hátsó falon láthatók annak a világnak a jellegzetességei, amelyben a darab játszódik. Előtte pedig ott vannak a legszükségesebb berendezési tárgyak.

Központi helyen van a fontos szerepű budi, egy felső rekeszében van a postás kuckója, ahol manipulál a levelekkel, jobb oldalt meg ott van az őrnagy szobájának előtere is, amely vetítővászonként is szolgál. A hatodik-hetedik sorból már csak sejthető, hogy háborús dokumentumok peregnek rajta. Talán szándékos, mert a hangzó dokumentumok is épp csak sejthetők.

Mindezekből különösebben mély rendezői gondolat nem derül ki. Kárpótol viszont a színészi játék.

 

Tót tűzoltóparancsnok majdnem egy fejjel magasabb az őrnagynál.

Ez persze apróság, tudjuk, a lényeg az illúzió.

Kőszegi Ákos remek őrnagy. Koncentrált, minden apróságot végiggondoló színészete alkalmas arra, hogy előhozza ennek a fegyelmezett idegroncsnak minden gesztusát, hangulatváltásait, kedélyeskedésének hamisságát. Kocsis Pál tűzoltóparancsnoka a megtestesült jámborság. Kurta eszű jóindulat, ügyetlenkedő megfelelni vágyás a sorozatos kudarcok miatt. Csapó Virág anyai aggodalommal és női intelligenciá­val küzdi végig Mariska szerepét, Tolnai Hella komoly nagylánnyá alakítja Ágikát. Fazakas Géza postása magától értetődő természetességgel játszadozik emberi sorsokkal.

Örkény István: Tóték

Kecskeméti Katona József Színház

Egressy Zoltán: Szimpla szerda

Szegedi Nemzeti Színház

 Szimpla szerda. Egressy Zoltán új darabja, amelyet a szegedi Kis­színházban mutattak be, már a szórólapon csupa közhelyet ígér házasság-válás témakörben, és ehhez tartja is magát. Felleltározza a párkapcsolati traumákat. Egy buszsofőr és egy orvosi rendelői asszisztensnő házasságát ostrom alatt tarja az ördögi anyós és a kísértők.

Tóték Kecskeméten
Tóték Kecskeméten
Ujvári Sándor / MTI

Borovics Tamás és Szabó Gabi rokonszenves igyekezettel lelkesíti át a sémapárt, Fekete Gizi fölöttébb eleven karikatúrát ad a minden lében kanál, mindent jobban tudó, fontoskodó és isteneskedő vénasszonyról. Csorba Kata kiszámítottan csábos, Gömöri Krisztián­ keletien negédes. Valamelyest érdekessé az teszi a szokványos válási történetet, hogy mindezt a gyerek szemével láttatja az író, Borsos Beáta pedig csecsemőtől kamaszkorig ragyogóan tölti be ezt a szerepet. Tóth Miklós jól kiszámított rendezé­sében, Grosschmid­ Erik stilizált díszleté­ben, Kovács Gábor Péter videóival tűrhetően döcög el a történet a költőien titokzatos befejezésig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.