Fonó 20: december végéig tart a Zeneház születésnapja

Az idén ősszel 20 éves Fonó prémium koncert- és táncházi sorozattal várja az érdeklődőket, az ünnepelni vágyókat.
Az intézménynek a magyar zenei életben betöltött szerepét kevesen kérdőjeleznék meg: nemcsak a Magyar Örökség-díj bizonyítja ezt, de egyéb elismerések mellett például az is, hogy nemrég Népművészet és Közművelődés kategóriában Prima Primissima díjra is jelölték a budai zeneházat. (Mely ráadásul kiadóként immár harmadik éve a WOMEX Top Label listáján is szerepel – a lajstromban egyetlen magyarként, sőt: egyetlen kelet- és közép-európaiként.)

A Fonó 20 programsorozatban a legjobbakból válogat a zeneház. Szeptember 12-én a szintén jubiláló – idén harmincéves – Artus mozgásszínházzal közösen szervezett, ingyenes Összművészeti nappal indul útjára a 20-as karikával fémjelzett, kiemelt sorozat, majd olyan vendégeket várnak, mint Borbély Mihály fúvós és különleges vendége, a bolgár kaval világszerte elismert virtuóza, Theodosii Spassov; az idén hatvanéves Dresch Mihály, a harmadik évtizedét ünneplő Makám, vagy a már legendás Tükrös. A Kerekes Band a Fonóban újra visszatér oda, ahonnan elindult: a gyökerekhez, a gyimesi és moldvai népzenéhez.

Rendhagyó közös koncertet ad az Apák és Fiúk minisorozat jegyében a Muzsikás Együttes is, akik a következő generációval, a Buda Folk Banddel együtt lépnek fel. Ferenczi György és a Rackajam remek fúziós zenekara fúzióra lép a Liszt-díjas Pál István „Szalonna” prímással és bandájával; ők mindahányszor bebizonyítják, hogy műfajok feletti zene létezik csak, és a remek muzsikusok műfajtól függetlenül csodákat művelnek a színpadon.

A sorozat egyik csúcspontja a világ talán legismertebb torokénekes csapata, a tuvai Huun Huur Tu budapesti koncertje lesz november 29-én. Az együttes tagjai elhivatott ápolói, előadói a hagyományos tuvai torokének stílusnak, mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat. Az együttes 1992-ben alakult Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában, azóta bejárta a világot, és meghívást kap a legnagyobb fesztiválokra. A programsorozat összes állomását a www.fono.hu weboldalon találják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.