galéria megtekintése

Föltámasztották Poirot-t

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 06. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

Visszatér magyarul és huszonnyolc más nyelven Agatha Christie legendás belga detektíve. A család és a kuratórium beleegyezett, hogy Sophie Hannah továbbírja a hős történetét. A kötet szerte a világon – Magyarországon is – jövő kedden jelenik meg.

Sophie Hannah és Agatha Christie unokája, Matthew Prichard
Sophie Hannah és Agatha Christie unokája, Matthew Prichard
Philippa Gedge

Az összetéveszthetetlen Hercule Poirot rajongóinak nemzetközi tábora aligha számíthatott arra, hogy eljön az a nap, amikor a nyomozó új kalandjában mélyedhet el. Mint ismeretes, Agatha Christie első, 1920-ban megjelent kötetét követően 33 regény, két színjáték és több mint 50 novella középpontjába állította a felügyelőt. A Poirot utolsó esete alcímet viselő búcsúztatót, a Függönyt ugyan a második világháború idején írta, de csak több mint harmincéves késéssel, 1975-ben jelent meg, halála előtt három évvel.

A krimi koronázatlan királynőjének irodalmi hagyatékát gondozó család, illetve a nevét viselő korlátolt felelősségű társaság mind ez ideig ellenállt a Poirot újjáélesztésére irányuló kísértéseknek. Mint azonban erről a királyi kapcsolatokkal rendelkező elegáns londoni Goring Szállodában rendezett sajtótájékoztatón Matthew Prichard, Agatha Christie unokája beszámolt, egy két évvel ezelőtti különös egybeesés eredményeként Poirot feltámadt.

 

Az örökösök éppen akkor jutottak arra a következtetésre, hogy „eljött az idő” egy új Poirot-sztorira, amikor Sophie Hannah-t beajánlotta nekik irodalmi ügynöke, Peter Straus. A „deal” nem váratott soká magára, és most a valóságos és virtuális könyvesboltokba került a The Monogram Murders. Matthew Prichard az „utóbbi évek legharmonikusabb együttműködésének” nevezte a közös munkát Sophie Hannah-val, akit korábbi pszichológiai krimijeiről jól ismert.

A 42 éves, Cambridge-ben élő kétgyermekes írónő, aki a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetemen egyaránt oktatott, kilenc verseskötetet és kilenc detektívregényt jegyez. A magyar olvasók számára sem ismeretlen, művei közül A másik fele él, a Bántó távolság, a Holtpont és az Idegen arcocska is napvilágot látott. A könnyed, barátságos, folyamatosan mosolygó írónő megbízásának jó oka volt. Elmondása szerint az első Agatha Christie-regényt, a Holttest a könyvtárszobában címűt 12 éves korában kapta ajándékba édesapjától.

Az írónő felkérése során a fő szempont az Agatha Christie iránti megkérdőjelezhetetlen megbecsülés volt

Nemhogy egy ültő helyében elolvasta a használt könyvet, de úgy érezte, hogy az összes Poirot-regényt meg kell ismernie. Két év alatt el is olvasta valamennyit. A beszélgetés során nem győzte eléggé hangsúlyozni, hogy az ő XXI. századi Poirot-jának alapvető tulajdonságai nem különböznek Christie-étől. A köpcös, tojásfejű, feltűnő, elegáns bajusszal rendelkező, ínyenc belga nyomozó összetett, komplikált személyiség, időnként elviselhetetlenül nagyképű, bombasztikus, haragja, frusztráltsága egyszer-egyszer vulkánszerűen felszínre tör, máskor empatikus, segítőkész karakter.

Önmaga paródiája mind öltözködését, mind ismétlődő francia beszólásait illetően. Képes úgy megoldani a legbonyolultabb rejtélyeket is, hogy saját titokzatosságából semmit nem veszít. Hannah állítja, dolgát megkönnyítette Poirot „időtlensége”. Agatha Christie „nem látta el múlttal, háttérrel, nincsenek hiányzó évei”. E ponton Matthew Prichard megjegyezte: ez a nagymamára is vonatkozott, hátrahagyott 35 jegyzetfüzetet, benne sztorikkal, de a jegyzetei közt egyetlen dátumot sem lehet fellelni.

A krimi cselekményébe Sophie Hannah a legkisebb mértékben sem avatta be az újságírókat. Annyit mondott: „komoly, de nem nyomasztó kihívást” jelentett neki a feladat. A legkevésbé sem tört a rajongásig tisztelt Agatha Christie pozíciójára, „nem akart belebújni a cipőjébe, inkább ki akarta fényesíteni”. Világossá akarta tenni, mennyire szereti az írónőt. Ha Poirot egyénisége változatlan is – szóba sem jött például, hogy a nyomozás során „megguglizzon” kérdéseket, vagy a Twittert használja –, a történet fordulataiban nem korlátozta magát.

Fogyatékosságait, például a mérgező anyagokkal kapcsolatos ismeretek hiányát, kutatómunkával és egy törvényszéki patológus kikérdezésével pótolta. A walesi Newportban élő Matthew Prichard, aki főfoglalkozásban ápolja Agatha Christie örökségét, „rendkívül elégedett” a projekt megvalósításával. Sophie Hannah-hoz hasonlóan nincs lelkiismeret-furdalása, amiért feltámasztotta a nagymama által nem véletlenül elparentált Hercule Poirot-t.

Az írónő felkérése során a fő szempont az Agatha Christie iránti megkérdőjelezhetetlen megbecsülés volt. Az elkészült terjedelmes regény ebből a szempontból sem okozott csalódást. Az operáért és a modern művészetért rajongó üzletember mindettől függetlenül nagyon csodálkozna, ha egyetlen kritikustól sem kapnák meg, hogy Poirot-t békén kellett volna hagyni.

Szerző: Sophie Hannah Cím: A monogramos gyilkosságok Fordító: Molnár Eszter. Kiadó: Európa Ára: 3490 forint 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.