Királyi kulcsok Ráhel kezében

Az Opera legelőkelőbb páholyába a nemzetközileg bevett színházi protokoll és a 2011-es miniszteri biztosi utasítás szerint  korábbi közjogi méltóságok, külföldi államfők, királyok, királyi családok leszármazottjai ülhetnek be. És a korábbi operaházi főigazgatók, a kormány tagjai, külföldi kormánydelegációk, ha nincs egyéb, megfelelő páholy nekik. Egyedül itt megengedett az ital- és ételfogyasztás.

Orbán Ráhel és svájci barátainak múlt heti operalátogatása kapcsán került előtérbe a dalszínház királyi páholya. Orbán Viktor lánya ugyanis ide ült be az ismerőseivel. Királyi páholya egyedül a Magyar Állami Operaháznak van, protokoll- vagy igazgatói páholya viszont a legtöbb teátrumnak. A második világháború után a páholyok polgári csökevénynek számítottak, így a lebombázott Vígszínházban csak az emeleti, jobb oldali protokollpáholyt építették vissza – meséli Lázár Egon, a Vígszínház korábbi gazdasági igazgatója az Őfelsége komédiása 1980-as bemutatója kapcsán.

1993. május 5.: II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg Göncz Árpád köztársasági elnök társaságában a Magyar Állami Operaház díszpáholyában. Műsoron Csajkovszkij Csipkerózsikája
1993. május 5.: II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg Göncz Árpád köztársasági elnök társaságában a Magyar Állami Operaház díszpáholyában. Műsoron Csajkovszkij Csipkerózsikája
Földi Imre / MTI

A szerző, Bulgakov a Szovjetunióban ekkor tiltólistán volt, ezt jól tudták a nézők is, és pontosan dekódolták, hogy Moliere (Darvas Iván) Bulgakovot jelentette, XIV. Lajos pedig Sztálint. Az előadás iránt az ország vezetői is érdeklődtek, de Aczél elvtárs és Kádár János alaposan meglepődött, amikor a földszintre irányították őket, mivel Marton László rendezői koncepciója szerint az első felvonás alatt a XIV. Lajost játszó Lukács Sándor foglalta el a protokollpáholyt. A közönség viszont jót derült, mikor a második felvonásra a Napkirály átadta a helyét Kádáréknak.

A Vígszínház protokollpáholya ma is működik, igaz, ha jó előre nem jelentkezik be valaki, eladják a jegyeket. Nem így az Opera királyi páholyában. Használatát legutóbb 2011-es miniszteri biztosi utasítás szabályozza. A nemzetközileg bevett színházi protokoll szerint itt foglalhatnak helyet a hivatalban lévő és korábbi közjogi méltóságok, külföldi államfők, királyok, királyi családok leszármazottjai, intézményvezetői döntés alapján legfőbb bíró, ügyész, valamint családtagjai és vendégei.

Ide ülhetnek a korábbi operaházi főigazgatók, a kormány tagjai, külföldi kormánydelegációk, ha nincs egyéb, megfelelő páholy nekik. Egyedül itt megengedett az ital- és ételfogyasztás. Orbán Ráhelék a Diótörő-előadáson a szomszédos – a királyi páhollyal egybenyitható – testőrpáholyban is helyet foglaltak. Az operaházi sajtóosztály közölte: ennek minden jegyét kifizették. Számításaink szerint körülbelül 100 ezer forintot.

Hétköznapi nézők számára is eladják a jegyet a Nemzeti Színház díszpáholyába és az operettszínház igazgatói páholyába, ha nincs előre egyeztetett prominens vendég. A Zeneakadémián dedikált páholya csak a rektornak és a tanári karnak van. A legrangosabb vendégeket a közép erkély első-második sorába ültetik. Ezeket a helyeket máskor értékesítik.

A Művészetek Palotája elnöki páholyt tart fenn a közjogi méltóságoknak, családtagjaiknak és vendégeiknek, a hatszemélyes boksz mindig rendelkezésre áll. Győrben, Debrecenben és Pécsen is az igazgatói páholy szolgál erre, igaz, az első két helyen azt mondták: itt sokkal rosszabbul lehet látni, mint a nézőtérről. Debrecenben például az úgynevezett elválasztó sort ajánlják a földszinten vagy az első emelet első sorát. Szegeden a régi királyi páholy helyén ma díszpáholy működik. A nézőtéren foglalt széke csak az ügyeletes orvosnak és a tűzoltónak van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.