Fischer Ádám posztot vált

Július elsejétől nem főzeneigazgatóként, közalkalmazotti jogviszonyban, hanem egy szabadabb, „európaibb" kötelékben, a művészeti tanácsadó testület elnökeként irányítja a Magyar Állami Operaház (MÁO) művészi munkáját Fischer Ádám karmester.

Mint azt Vass Lajos főigazgató az MTI-nek szerdán elmondta, Fischer Ádámnak a grémium vezetőjeként továbbra is feladata a ház hosszabb távú művészeti és fejlesztési stratégiájának kidolgozása, az évadok, a bemutatók tervezése, a zenei munka irányítása.

A karmester, akit Salzburgban ért el az MTI, úgy reagált: "Semmi nem változik, ugyanannyit fogok Budapesten vezényelni, mint ahogy eddig is terveztük. Ez jogilag Magyarországon új forma, de ugyanazok a jogaim és kötelességeim, mint Seiji Ozawának Bécsben és Daniel Barenboimnak Berlinben."

Az MTI információi szerint Fischer Ádám hivatalos posztjának megváltoztatására azért volt szükség, mert a közalkalmazotti jogviszony jelentette kötöttségek nem voltak összeegyeztethetők nagy számú, a magyar zenei élet presztízsét is emelő külföldi vendégszereplésével.

A NOL kérdésére Vass Lajos megerősítette: noha megszűnik Fischer közalkalmazotti státusza, főzeneigazgatói feladatai megmaradnak. A zenekar és az énekkar munkáltatói jogait innentől a főigazgató gyakorolja, a szakmai kérdésekben pedig Fischer és a mindenkori első karmester határoz, jelen esetben Kovács János. Megkérdeztük azt is: mi szükség van akkor művészeti tanácsadó testületre? Erre azt a választ kaptuk: a főigazgatót segíti majd javaslataival ez a társadalmi munkában dolgozó grémium. Hogy kik is lesznek majd ebben Fischeren kívül, arról nem kaptunk tájékoztatást. Vass Lajos szerint még korai lenne erről nyilatkozni, akárcsak arról, keres-e majd újabb főzeneigazgatót.

 

Fischer Ádám
Fischer Ádám, 2009-07-01, Reviczky Zsolt felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.