Firinc, lesz egy film – Szécsényi Ferenc halálára

Meghalt a Hannibál tanár úr operatőre. Szécsényi Ferenc a legenda szerint egy nappal a forgatás kezdete előtt tudta meg, hogy az eredetileg felkért operatőr helyett ő fényképezi majd Fábri Zoltán filmjét.

A fekete-fehér filmezés mesterének tartották. Nem jött zavarba a fránya színes nyersanyagtól, csak úgy érezte, hogy korán jött. Mert annyi szín volt még a fekete-fehérben, amit szeretett volna felfedezni.

A második világháború kitörésének évében kezdett a Filmgyárban segédlaborosként dolgozni, három év alatt végigjárta a szakmai létra fokait, volt pozitívhívó, negatívhívó, másoló, fénymegadó, trükklaboráns. Még érettségije sem volt, ezért nem remélhette, hogy bekerül a három-négy magyar játékfilmes operatőr mellé. A háború után dokumentumfilmek segédoperatőre volt, majd szembejött a folyosón Fábri Zoltán, és azt mondta: „Firinc – általában így szólította – lesz egy film, amit veled szeretnék forgatni. Majd elküldöm a forgatókönyvet. Szevasz."

Ő fényképezte egyebek között az Édes Annát, a Két félidő a pokolban-t, az Elveszett paradicsomot és az Angyalok földjét vagy a részint saját életéből építkező Hogy szaladnak a fák című Zolnay Pál-filmet.

Életének 93. évében elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr, érdemes és kiváló művész, a Magyar Mozgókép Mestere, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének örökös tiszteletbeli elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.