Filmbe kapaszkodva

Biz’ isten felszállnék a Titanicra, ha az csak filmeket játszana. Szép, nagy vásznon, még csak nem is az első osztály csillogásában. Nem törődnék semmivel, felőlem jöhetne a jéghegy is, a kapitánnyal együtt hagynám el a hajót, celluloidba kapaszkodva. Kétségem sincs felőle, hogy túlélném. A filmbolondok már csak ilyenek. A jég hátán is kievickélnek a partra.

És immár huszonegyedjére tehetjük meg mindezt. Nyerő szériához érkezett ugyanis a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén különleges kínálattal várja az úszni, süllyedni, bámulni vágyókat.

Lesz mit nézni. Idén kilenc versenyfilm harcol a Hullámtörők-díjért
Lesz mit nézni. Idén kilenc versenyfilm harcol a Hullámtörők-díjért

 

Idén például kilenc versenyfilm harcol majd a Hullámtörők-díjért – egy norvég, egy svéd, egy francia, egy izlandi, egy török, egy bolgár, egy kanadai, egy amerikai és egy chilei. Mindez április 4. és 12. között, négy moziban (Toldi, Uránia, Puskin, Örökmozgó) és az A38 Hajón. Az idén rekordszámú zenei film is érkezik: a Zenemindenkinek szekcióban nyolc alkotás mutatkozik be, és több évtizedet fognak át a hatvanas évektől napjainkig.

De itt mutatkozik be például Novák Erik legújabb filmje, egy alvilági témájú akcióthriller, a Fekete leves, melynek története egy pénzrablás köré fonódik: egy adósságba keveredett lemezlovas kap az alkalmon, hogy könnyű pénzt csináljon. Ám azt minden dörzsöltebb néző tudja, hogy könnyű pénz csak papíron könnyű, moziban és a valóságban aligha.

És végül, de nem utoljára a fesztivál retrospektív vetítéssorozattal emlékezik az idén elhunyt Jancsó Miklósra az Örökmozgóban. Az ismeretlen Jancsó című válogatás a rendező filmjei közül olyan kevésbé ismert darabokat, akarom mondani csemegéket is bemutat, amelyek segítségével a közönség az életmű újabb dimenzióival is megismerkedhet.

I!

04. 04. - 04. 12.

HELYSZÍN: Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi Mozi, Puskin Mozi, Örökmozgó Filmmúzeum, A38 Hajó

CÍM: 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

JEGYÁR: 1100 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.