Fidesz: Szombathelyen veszélyben az évad

Az állami költségvetésből kimaradt a szombathelyi Weöres Sándor Színházat megillető központi támogatás, amelynek nagyságrendje körülbelül 200 millió forintot jelentene - tudatta a Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciója az MTI-vel.

Január elsejétől - egyedülálló módon Magyarországon - a kormány nem finanszírozza a szombathelyi színházat - áll a közleményben.

Jelenleg csupán egy szakállamtitkári e-mail áll a város rendelkezésére ez ügyben, amelyben az olvasható, hogy "a kieső állami támogatás pótlására egyrészt a kiemelt művészeti célok pályázat, másrészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium tárcaköltségvetése, valamint az NKA miniszteri kerete szolgálhat forrásul".

A közlemény íróinak értesülése szerint Schneider Márta, kulturális szakállamtitkár szerint "az összeg pontos nagyságáról az előadó-művészeti tanács döntése után lesz lehetőségünk nyilatkozni."

Az MSZP-kormány ígérgetése, továbbá a színház körüli politikai feszültség gerjesztése helyett Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármesterének jelenlegi legfontosabb feladatának azt tekintjük, hogy a városi költségvetés elfogadásáig szerződést kössön a Bajnai-kormánnyal a Weöres Sándor Színház működési támogatásáról. Ellenkező esetben valóban veszélybe kerülhet az egész színházi évad - fogalmaznak a közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy múlt év decemberében a szombathelyi városi közgyűlés egyhangúlag, minden frakció és képviselő támogatásával döntött úgy, hogy a város rendkívüli költségvetési helyzetére tekintettel januárban megvizsgálja a volt Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) színházi célú felújítására szánt állami támogatás más célú felhasználását is.

A közgyűlés a 2009. évi költségvetés elfogadásakor - szintén egyhangúlag - ötszáz millió forintot már ideiglenesen elvont a kormánytámogatásból, amelynek visszapótlására az idei évben kerülhet sor. A szocialisták értetlenkedése a közgyűlés döntéseivel szemben csupán színjáték, hiszen azzal saját döntéseik ellen tiltakoznak - szögezik le a sajtóközleményben.

A Fidesz szombathelyi frakciója bízik abban, hogy a HEMO felújítása minél előbb elkezdődhet. Ennek egyik feltétele az, hogy a benyújtott vállalkozói ajánlatok érvényesek legyenek, és a beruházás összköltsége ne haladja meg a rendelkezésre álló állami támogatást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.