Fesztivál díjak és nagy öregek nélkül

Sikeres ünneplés vagy kiábrándító látlelete a felszeletelt filmszakmának? – ez az eldöntendő kérdés a múlt héten első alkalommal megrendezett Magyar Filmhétnek. A rendezvényt szervező Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa természetesen az előbbit vallja, közleményükben nem győzik hangsúlyozni, hogy 12 620 percnyi magyar film pergett le hét nap alatt a MOM Park Cinema City multiplexében.
Pálfi György
Pálfi György
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A nézettségi adatok terén már nem ennyire precízek – talán azért is, mert a szellős termű előadásokról sokkal több visszajelzés jött, mint a telt házasokról –, csupán annyit közöltek, hogy mintegy húszezer néző fordult meg a vetítőkben. Ebben persze benne van a MüPában tartott nyitógálán A tolonc díszvetítése is, amelyen két és fél ezren is lehettek.

– Az ingyenes szakmai (Filmakadémia-tagok, sajtó képviselői) és a 610 forintért értékesített közönséges belépők pontos megoszlását nem áll módunkban kiadni, mert a Cinema City tőzsdén jegyzett cégként ehhez nem járulhat hozzá – reagált Havas Ágnes, az MNF igazgatója írásos megkeresésünkre. Hasonló választ kaptunk a Cinema City marketing- és PR-igazgatójától, Buda Andreától is. Jelesül, hogy ők csak kiadták a rendezvénynek a helyszínt, nem nyilatkozhatnak az adatokról. Arról meg pláne nem, hogy mennyiért bocsátották rendelkezésre a multiplexet.

A filmhét költségvetése mintegy 130 millió forint, az elszámolás még folyamatban van. A költségeket a két társszervező fele-fele arányban osztja majd meg. A bejegyzés alatt álló Magyar Filmakadémia közreműködéseként a nem nyilvános tagság elkezdte nézni a filmeket, és majd februárban (!) díjazza őket.

Noha a filmalap célja az ünneplés volt, a filmszakma nagy része távol maradt a rendezvénytől, a nagy öregek közül szinte senki sem jelent meg. Sokan csak a személyükkel bojkottálták a rendezvényt, de Hajdu Szabolcs például nem járult hozzá, hogy Délibáb című filmjét bemutassák a rendezvényen.

Az első Magyar Filmhét azonban nem is ezért marad emlékezetes: a rendezvény ideje alatt döntött úgy a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága, hogy mégsem támogatják Pálfi György Toldi című filmtervét. Azaz, aki nem hódol be, annak sok gyümölcs nem terem.

Ketten felálltak, egyikük távozik

A filmalap vezetőjének nyilatkozata szerint azért nem forgatják le végül az egyszer már elfogadott tervnek megfelelően a Toldit, mert nem bízhatták a 2,5 milliárd forint költségvetésű film akciójeleneteit Pálfi Györgyre, ő pedig nem hajlott arra, hogy a háta mögött mással rendeztessenek meg egyes részeket. Úgy tudjuk, hogy az Andrew G. Vajna kormánybiztos által kierőszakolt, precedensértékű döntés nyomán két tagja is lemondott az MNF döntőbizottságának október 14-én: Kovács András Bálint esztéta-filmtörténész és Miskolczi Péter producer. Előbbi cáfolta lapunknak a távozását, utóbbit nem értük utol, de információink szerint a producer valóban távozik az intézménytől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.