Festmény-reprók a piros lámpánál

Nagyjából másfél tucatnyi hajléktalan gyűlt össze a Menhely Alapítvány házába szervezett sajtótájékoztatón: mások mellett ők fogják árulni az utcán Weiler Péter festőművész - és mint kiderült, egyszersmind igen kreatív önmarketinges - munkáit, pontosabban azok aláírt, sorszámozott másolatait - akárcsak a Fedél Nélkül című lapot.

A művész, a Werk Stílus és Kommunkációs Akadémia, valamint a Menhely Alapítvány közös projektuma - amiként az összejövetel moderátora, Sándor Erzsi újságíró fogalmazott - egyrészről utcai galéria, másrészről karitatív megmozdulás, vagyis egy kis extra segítség az otthontalanoknak. Mi ezt némileg kiterjesztenénk, eképp: kis lépés a hajléktalanoknak, nagyobb lépés Weiler Péternek, aki teljesen egyetértett a moderátorral abban, hogy legyen teleszórva a város Weiler Péterekkel.

Az alkotó ún. James Dean sorozatát választotta ki a programhoz, konkrétabban öt képet, amelyből ötezer másolatot készíttetett. A nyár végéig ezeken szeretne túladni nagyjából ötven hajléktalan, Budapesten és néhány vidéki városban, amelyek közül Debrecent, Székesfehérvárt és Gödöllőt említette meg kérdésünkre az Alapítvány egyik munkatársa.

A nyomatokért, ahogy a Fedél Nélkülért, annyit fizetnek az autósok a lámpás keresztezódésben, amennyit akarnak, bár Weiler megjegyezte, hogy azért mégis csak művészi és művész által hitelesített reprókról beszélünk.

A sajtótájékoztatón az egyik otthontalan abbéli aggályának adott hangot, hogy a performansz nincs eléggé előkészítve, vagyis ez így nem lesz jó, de hangja nem hallatszott messzire a többiekétől, másrészt végül minden további nélkül felmarkolta a neki járó nyomat-kontingenst, majd jókedvűen állott kameránk elé.

hajléktalan
hajléktalan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.