galéria megtekintése

Kezdődik: félmillió nézőre számítanak

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 05. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Az életműdíjat a német rendező, Wim Wenders kapja a ma kezdődő, 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Rajta kívül is világsztárok sora lép majd a vörös szőnyegre. Az idén magyar filmet nem hívtak meg a szervezők.

Februárban benépesedik a Berlint egykor kettévágó fal mentén fekvő Potsdamer Platz és környéke. Az utóbbi húsz évben a senki földjéből igazi metropolisszá fejlődött a negyed, ahol február 5–15. között 65. alkalommal rendezik meg a világ egyik legrégebbi mozgóképes mustráját, a Berlinalét. A rendezvény nem csak a szakmának szól, igazi városi esemény, csak úgy dőlnek rá az emberek: a tíz nap alatt mintegy félmillió nézőt várnak.

A Berlinale mindig komolyan vette kultúrpolitikai szerepét. A szocializmus évei alatt még nagyobb jelentősége volt, ez a nyugati rendezvény szemlézte és ismerte el a keleti blokk műveit és alkotóit is. Ezért is külön fájdalom, hogy a jelenleg Dieter Kosslick vezette szemle az idén szinte lenullázta a magyar filmművészetet, a hivatalos programra nem kaptunk meghívást. Igaz, legalább egy tervvel jelen leszünk: a Berlinale keretei között szervezik meg a Coproduction Marketet, erre a szervezők meghívták Császi Ádámot High Dive című projektjével. (Császi nem mellesleg első nagyjátékfilmjével, a Viharsarokkal éppen a németországi mustrán debütált tavaly.)

Ha kell jegy, a pénztár előtt töltöd az éjszakát
Ha kell jegy, a pénztár előtt töltöd az éjszakát
Fabrizio Bensch / Reuters

 

A Berlinale versenyprogramja az évek során „kereste a hangját”, mert számos sztárrendező csakis Cannes-ban akarja a premiert. Így a kísérletező művek felé sodródott a válogatás. Ehhez képest az idén sok ismert művész alkotását bemutatják. Itt lesz, igaz versenyen kívül az életművéért Arany Medvét kapó Wim Wenders sztárokkal telepakolt produkciója a bűnről és a bűnhődésről: Every Thing Will Be Fine (Minden dolog jó lesz). Aztán Bill Condon a nyomozó öregkorára koncentráló Sherlock Holmes-mozija. A vörös szőnyeget erősíti majd Kenneth Branagh és Cate Winslet a Disneynek készült legújabb Hamupipőkével.

Ha személyesen nem jelenhet is meg, de Dzsafar Panahi, a filmezéstől eltiltott iráni nagymester is ott lesz Berlinben titokban forgatott Taxi című művével. A német Werner Herzog a Queen of the Desert (A sivatag királynője) című új munkájában a felfedező és térképész Gertrude Bell életét mutatja be Nicole Kidmannel a főszerepben.

Olyan alanyi művészek is bejelentkeztek Berlinbe, mint a Peter Greenaway és Terrence Malick. Az utóbbi Christian Bale-lel és Natalie Portmannal készített mozgóképes költeményt. A verseny egyik legizgalmasabb, legvitatottabb darabja a francia Benoit Jacquot műve lesz, Luis Bunuel Egy szobalány naplójának remake-je Lea Seydoux-val a főszerepben. A ma esti nyitófilm pedig Isabel Coixet Nobody Wants the Night (Senki sem akarja az éjszakát) című műve lesz Juliette Binoche-sal megtámogatva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.