Felfedezik a rejtett csodákat

Sok éve fényképezem Szigligetet és környékét, tudom, hogy milyen rejtett csodák, természeti értékek, megörökítésre méltó emberi sorsok tárulhatnak fel az értő kezekben lévő fényképezőgépek előtt – mondta Szebeni András fotóművész, a Szegedi Műhely 2015 alapítója és művészeti vezetője Tapolcán.

Az idén május végén a műhely résztvevői Tapolcán és a Balaton-felvidéken szervezték meg alkotótáborukat. Tavaly városi környezetben dolgoztak, most a természet és a vele élő kisvárosok, Tapolca, valamint a Káli-medence ad felfedezésére, eredeti ábrázolására alkalmas otthont a fotósoknak. A programban az elhagyott életterek, a barlangok, a hajnali Tapolca, a pályaváltó kézművesek, a romos várak és laktanyák szerepelnek témaként. A tizennégy meghívott művész alkotásai műtárgyként is megállják majd a helyüket, ígérte Szebeni. Az elkészült művek egy részével az alkotókat befogadó Hotel Pelion gazdagítja majd tavaly alapított fotográfiai gyűjteményét.

Y-házak, Tapolca
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A táborba meghívott fotósok: Bácsi Róbert, Bánkuti András, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett. Utóbbi nemcsak az egyetlen hölgy a csapatban, de az egyetlen olyan alkotó, aki a világ egyik legelismertebb sajtófotódíjának, az amerikai Pulitzer-díjnak is nyertese immár a Reuters hírügynökség menekülteket fényképező teamjének tagjaként.

Az alkotók közül sokan rangos elismeréseket tudnak felmutatni. A legutóbb kitüntetettek között ott lesz a Tapolcán és a Balaton-felvidéken dolgozó, a Magyar Sajtófotó Pályázat idei nagydíját elnyert Fazekas István, valamint a 12. Kínai Nemzetközi Sajtófotó Pályázat sport kategóriájának győztese, munkatársunk, Móricz-Sabján Simon is. Móricz kínai pályaműve egyébként a Szegedi Műhely 2015 tavalyi alkotótelepén készült.

A tapolcai alkotótelep – ahol szakmai vitákat is rendeznek – június 3-ig tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.