Faludy-versek a metrókocsikban

A száz éve született Faludy György verseivel találkozhatnak korabeli fotókkal díszített, nagyméretű tablókon szerdától a budapesti millenniumi földalatti, valamint a 2-es és a 3-as metró utasai.

A föld alatti tömegközlekedés akár a művészi alkotás terepe is lehet: Peter Brett amerikai író például New York-i metrózásai során írta meg telefonján első, nagy sikerű regényét - mondta E. Csorba Csilla, a tárlatot rendező Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója szerdán a Deák téri Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeumban. Mint megjegyezte, csak arra szeretnék rábírni az utazókat, hogy két megálló között adják át magukat az önfeledt olvasásnak.

A Metró Galériában, azaz a metrókocsik belső hirdetési felületein helyet kapott kezdeményezés alapját a PIM Olvass, bolyongj, szeress címmel májusban megnyílt Faludy-kiállítása képezi; a múzeum a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral, a jogtulajdonos Alexandra Könyvkiadóval, valamint a hirdetési felületeket kezelő Promix Zrt.-vel együttműködve a neves író, költő születésének 100. évfordulójára szervezte meg az utazó tárlatot, hogy naponta többszázezer ember találkozhasson Faludy műveivel.

Kirschner Péter, a fővárosi önkormányzat kulturális főtanácsadója felidézte, hogy a Metró Galéria az elmúlt tíz évben több mint tíz hasonló kiállításnak adott otthont, többek között József Attila, Bartók, Kodály vagy Radnóti munkásságával megismertetve a napi 1,35 milliós utazóközönséget.

A Metró Galéria Faludy-tárlatának tablóin a 2006-ban elhunyt alkotó Budapesthez kapcsolódó versei, versrészletei olvashatók korabeli fotók mellett. A költemények és fotográfiák lírai formában idézik fel az első világháború utáni fővárost, Karinthy Budapestjét, a második világháború és az 1956-os forradalom megrázkódtatásait és a nyolcvanas évek benzinszagú városát.

A tizenhét darabból álló sorozat két hónapig kétszáz plakáton látható a metrókocsikban, de július 14-ig egyben is megtekinthető a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.