galéria megtekintése

Hatszáz forinttal alázza a kultúrházakat a kormány

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 13. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

A művelődési házak jó része évek óta hatszáz forintos állami fejkvóta mellett igyekszik boldogulni. A falvakban kicsit javult a helyzet, de a hozzájárulás ott sem elég többre, mint villanyra, fűtésre, takarításra és karbantartásra. Még szerencse, hogy az elhivatottság töretlen.

Nagyjából ötszáz kultúrtér várja a nagyérdeműt a hét végén a soros, nagy éves fiesztára. A kilencedik Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény kétezer programmal kecsegtet, a szervezők legalább 200 ezer érdeklődőre számítanak. De mit mutatnak a szürke hétköznapok? – ennek igyekeztünk utánajárni. Körülbelül 2600-2700 kultúr- vagy művelődési házat tartanak számon, habár nincs kimutatás arról, ebből mennyi a fogadóképes éppen. A Magyar Népművelők Egyesületét elnöklő Sajó Attila szerint úgy kétezer. Megfordítva: 600-700 olyan intézmény lehet, amely fizikailag létezik, de nem vagy nemigen működik. A művházak zöme a kistelepüléseken dőlt be, ahol pedig a legnagyobb szükség lenne rá.

Várpalotán az inotai művelődési házban erényt kovácsoltak a szocreálból: Retro Színházat hoztak létre
Várpalotán az inotai művelődési házban erényt kovácsoltak a szocreálból: Retro Színházat hoztak létre
Nagy Lajos / MTI

A 70-es években, azaz a táncházmozgalommal, a Nyitott Ház programmal, a játszóházakkal és az olvasótáborokkal fémjelzett aranykorban, a szocialista nagyvállalatok és a bőkezű szakszervezetek idején még úgy négyezer kultúrház lehetett az országban. A legnagyobb csapást a rendszerváltás mérte a hálózatra, főként az akkortájt általánosan elterjedt nézet miatt, miszerint a művelődési ház, mint kulturális-szórakoztató-szabadidős közeg, benne az ugyancsak egyre kevésbé respektált népművelővel, a szocialista ántivilág csökevénye.

 

A központok a nagyobb városokban – összevonásokkal, átcsoportosításokkal, elbocsátásokkal – többnyire megúszták a nehéz időket, bár azt azért nem engedhették meg maguknak, hogy finnyásak legyenek a terembérlők kiválasztásánál. Így lettek rendszeresek a kultúrával kevéssé rokon használtruha-vásárok, az álgyógyászati egybegyűlések vagy a termékbemutatók. A falvakban még ez a menekülőút sem volt meg: tömegével húzták le a rolót a kultúrok, és persze bedőlt egy sor nagyvállalati központ is.

Az irány 1997-ben változott meg, amikor törvényben rögzítették, hogy az úgynevezett közművelődési feladatellátás kötelező önkormányzati teendő, miután a politika eljutott a felismerésig: a művelődési házak fontos közösségmegtartó színterek. Az ezredforduló táján beindították a revitalizációs programot, majd 2008-ban a kisebb településekre méretezett IKSZT (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér) projektet és a megyei jogú városokra szabott Agóra programot. Ezekből számos és komoly infrastrukturális beavatkozásra futotta (pl. Békéscsabán, Tatabányán, Szegeden). A közepes méretű városok viszont kimaradtak a szórásból. Ez sok helyütt csúnyán meglátszik. Leggyorsabban talán a tatai és a kiskunmajsai művházra férne rá a felújítás.

Az állami hozzájárulás továbbra sem túl gavalléros, a hálózat változatlanul alulfinanszírozott, a legtöbb település lakosonként és évente 1140 forintot, a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek 600 (!) forintot kapnak. Ezek az összegek a teljes működési költségek mindössze harminc százalékát teszik ki. Sajó Attila, a sajószentpéteri művház igazgatója megjegyezte: az biztos, hogy az állami hozzájárulás nem éri el azt az öszszeget, amelyet a közüzemi díjak és az egyéb szolgáltatások áfájaként és a bérek járulékaként visszafizetnek az államnak.

Veszteséglista

Az elmúlt évtizedekben – főként a szocialista nagyipar bedőlése miatt – művházak sorát vesztette el a köz. Nincs már meg egyebek mellett a Főváros Gázművek (óbudai) művelődési központja, a Hazai Fésűsfonó Soroksári úti művelődési háza, az erzsébeti Építők Művelődési Háza, a csillaghegyi Lenárugyár művháza, az Orczy kerti Józsefvárosi Művelődési Központ, a Ganz-MÁVAG Golgota utcai művháza és a miskolci Vasas Művelődési Központ sem. De van frissebb veszteség: 2012-ben a 115 éves szombathelyi Haladás Művelődési Ház is elesett.

Jó hír is van. A legkisebb településeken ettől az évtől némileg javultak a kondíciók, mert maradt ugyan az 1140 forintos fejkvóta, jogszabályba iktatták azt is, hogy az átutalt hozzájárulás településenként nem lehet kevesebb 1,2 millió forintnál. Márpedig mondjuk egy 500 fős falu esetében (sok ilyen van) ez dupla pénzt jelent.

Csodát még mindig nem lehet csinálni. Az egyesület elnöke szerint ez a bő millió szűkösen is csak arra elég, hogy ezek a házak – természetesen helyi szakember nélkül, mert arra nyilván nem telik – tisztességgel be tudják fogadni a helyi asszonykórust, a citerakört, a karatéző gyerekeket. A minimum, hogy legyen áram, fűtés és takarítás. A nagyobb intézmények is nyomorognak. Bár megpróbálják elhivatottan kiszolgálni a helyi igényeket, hívják az utazó színtársulatokat, a megfizethető zenei produkciókat, nem tudnak és nem is akarnak a programszervező cégekkel versenyezni. Egy kultúrháznak ugyanis főleg közösségek kellenek, és csak másodsorban közönség – vallja az elnök.

Hungarikum is lehetne

A magyarhoz hasonló rendszerű, tehát önkormányzati fenntartású művelődésiház-hálózat Európában nem alakult ki. Mondják is: a mi kultúrházi rendszerünk megérdemelné, hogy hungarikummá nyilvánítsák. Németországban főként népfőiskola-szerű intézményekben és különféle egyesületek által működtetett központokban pallérozzák a közt, egyebek mellett tudományos és művészeti önképzés keretében. Dániában, Belgiumban és Hollandiában jellemzően önkéntesek végzik a munkát, Angliában afféle „szomszédsági alapon” működnek a kultúrok, amelyek elsősorban a szociálisan rászoruló rétegeket szolgálják. Franciaországban az ún. gyermekházak a legelterjedtebb közművelődési színterek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.