Eszenyi beköszönt

„A színművészeti főiskola felé igyekeztem, leszálltam a Nyugatinál. Rossz irányba indultam, a Blaha helyett a Margit-híd felé. Egyszer csak megláttam egy hatalmas épületet. Megkérdeztem az utcán: ez mi ? A Vígszínház.” Ez volt az első találkozója a Szent István körúti teátrummal Eszenyi Enikőnek - a hetvenes évek végén. A színész-rendező a főiskola elvégzése óta tagja a Vígnek, február 1-jétől ő vezeti a színházat. Tegnapi tájékoztatóján beköszönt a sajtónak, pontos programját májusra ígéri.

Huszonöt éve a Vígszínház tagja Eszenyi Enikő. A Kossuth-díjjal 2001-ben, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével tavaly kitüntetett színész-rendezőt ellenvoks nélkül szavazta meg a minap a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága.

Eszenyi tegnapi beköszönő sajtótájékoztatóján  főként az elmúlt huszonöt évről mesélt. Meg arról, hogy míg az előtte lévő generáció a  fantasztikus igazgatót, Várkonyi Zoltánt istenítette, az „ő Várkonyija” Marton László. Nála felvételizett a főiskola első fordulójában, ő hívta a Vígbe, instruálta fontos szerepekben, segítette a rendezésben, és támogatta az igazgatói pályázatát is. A leköszönő Marton megígérte utódjának: két darabot is rendez a következő évadban, sőt – lapunk kérdésére kiderült -  Eszenyi felkérte őt főrendezőnek. A választ a február 1-jei beiktatásáig reméli a színésznő.

Programjáról egyelőre annyit árult el az új igazgató: nyitott színházat szeretne, szellemi központot. Célja a Víg 112 éves hagyományának megőrzése és továbbgondolása. Mint a sajtótájékoztató után elmondta: ha a nehéz gazdasági helyzetben sikerül azokat a mutatókat megtartania, amiket Marton elért, büszke lesz. Minden este ugyanis 1700 embert kell leültetni a Vígben és a Pestiben. A Szent István körúti teátrum kétszer nagyobb, mint a Nemzeti, és háromszor akkora, mint a Katona József Színház.

Jelentkezik-e akkor is a posztra, ha Marton László maradna székében? - kérdeztük, amire azt a választ kaptuk: semmit nem csinált volna a megkérdezése nélkül. A pályázatát nyár óta készítette, és bár lelkileg felkészült az igazgatásra, tudja, nem lehet mindenre előre számítani. Hogy miként kell az intézményt vezetni, azt nem tudja, de azt igen, milyen egy előadást megszervezni. Külföldön és itthon is sok emberrel dolgozott már együtt.

A Víg társulatával mindig is nagyon jó viszonyban volt, szeretne is egyenként beszélgetni kollégáival. És bármennyire ismeri az épületet a legutolsó zugig, tisztában van azzal, mibe kerül, ha  ég az összes csillár, mindent szeretne újra bejárni, átnézni. Ezért van az, hogy konkrétumokat egyelőre nem mond. Május 1-ig, a színház születésnapjáig vár vele.  Azt már megtudtunk: szakmai tanácsadó testületet is felkér, de hogy kiket, az szintén öt hónap múlva derül ki.

Annyit bizton állíthat: az élete következő szakasza teljesen a Vígé lesz.

Eszenyi Enikő és Marton László a Vígszínház szinpadán
Eszenyi Enikő és Marton László a Vígszínház szinpadán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.