Emigránsok purgatóriuma

Rendhagyó előadásra készülnek a színész-rendező vezetésével az Óbudai Danubia Zenekar tagjai, akik Schubert-Zender Winterreise (Téli utazás) című művét mutatják be a Budapest Music Centerben.

A ritkán játszott darab eddig egyszer volt látható a fővárosban, Mundruczó Kornél ugyanakkor már második alkalommal viszi színpadra: a közönség az antwerpeni operában már élvezhette rendezését, igaz, akkor még más formában, az eredeti zongorakísérettel. Könnyed címe ellenére a darab súlyos témákat boncolgat: a március 12-i és 13-i előadásokon a rendező korunk egyik legnagyobb problémájára, a menekültek helyzetére mutat rá a Winterreise értelmezésében.

Az ember örökös idegensége, a soha meg nem érkezés, és az ismeretlenre való várakozás a központi témái a műnek, amelynek dalait tolmácsolójuk, Dietrich Fischer-Dieskau egyszerűen „bénító hatásúnak" titulált. A szólót éneklő Szemenyei Jánost a zenekar és Mundruczó színpadi videoinstallációi kísérik majd, melyek a menekültek életének részleteit mutatják be.

Óriásportrék szavaknál többet mondó tekintetei, és megszokott, monoton, ám új értemet nyerő tevékenységek keresik a választ a rendező kérdésére: „Oltalmat nyújthat-e a művészet, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.