Első lett az „örök második”

A 22 éves Basch Péter nyerte meg a IV. Slam Poetry Országos Bajnokságot a Trafóban. A döntő első fordulója után a tavalyi nyertes ismétlését valószínűsítették legtöbben, ám Horváth „Színész Bob" Kristóf meglepően rövid második szövegével – szándékosan vagy sem – lepöckölte magát a dobogóról. 

Három és fél óra tömény slam poetryt ajándékozott 25 fellépő vasárnap este az országos bajnokságon. 170-en indultak az elődöntőben – semmiképpen nem selejtező, mert nem a selejt hullott ki, mondták –, és 24-en jutottak be a versenybe a tavalyi győztes, Horváth Kristóf „Színész Bob" mellé. Bár még mindig a legtöbb slammer férfi, öt nő is vetélkedett a döntőben igen jó írásokkal.

Nyolctól éjfélig tele a Trafó, főként húszasok, harminc eleje, efelett vélhetően a rokonok, szimpatizánsok. Összeszokott társaságnak tűnik az egész terem, színpadostól, nézőteresül, pedig mint kiderül, van jó pár slamszűz a nézők között. Sok a bennfentes poén, utalás, beszólás, közönségbekiabálás, mégsem érzi magát kirekesztve senki sem. Mavrák Katalin „Hugee" és Németh Péter „Zeek" vezényli a bajnokságot, Zeek aprót túljátssza a jófejséget, minden fellépőt ölel, cibál.

A színpadi szereplés nem újdonság senkinek, erről szól a slam, hol szűkebb, hol tágabb körben versenyeztetik az újabb írásokat (a Slam Poetry Budapest Klubban például havonta). A lényeg, hogy magvasak, érdekesek, nyelvileg cizelláltak legyenek. Az országos döntőbe azért nem nagyon érkeztek szkippelhető, bátortalanul előadott sorok. Néha a szójáték irányába húz a mérleg, máskor meg a felkavaró mélylélekbúvárkodásba, itt-ott megbújik az aktuálpolitika, odaát meg feltárul a generációs szakadék. Nem minden „sztárslammer" döntőzik. Aki nem szerepel, a zsűriben ül (Süveg Márk), vendégfellépőként látható (Pion István) vagy a nézőtéren drukkol (Závada Péter). Jó páran egy-egy szövegbe is bekerülnek, Kemény Zsófi többe is.

Nagy az összefogás a versenyzők között, közvetlenül a színpadra lépés előtt hagyta el első fordulós írását Basch Péter, mindenki egyszerre forgatja fel a takarást. Tulajdonképpen jól is járt ezzel Basch, mert felolvassa a (reménybeli) második fordulóra írt szövegét, amelyben örök másodikként szól magáról (a második országos bajnokságon a tudósítások szerint azt adta elő, milyen utolsónak lenni). Minden vágya így teljesüljön, megnyerte a bajnokságot, hiába szólt arról a másik szövege: azzal kosarazza ki egy lány, hogy nem tud küzdeni. Hát tud, és küzdhet tovább a novemberi Európa-bajnokságon!

Az első fordulót magabiztosan vezette Horváth Kristóf „Színész Bob". De a döntő második fordulójában háromperces szöveg helyett 40 másodperces fricskával állt elő, amelyet nem igazán értékelt a zsűri. A tavalyi harmadik helyezett, Laboda Róbert lett a második (a közönségdíjas szintén Basch és Laboda), a harmadik Simon Márton. A zsűri különdíját Tengler Gergely kapta meg. Mi Csider István Zoltán kollégánknak drukkoltunk, aki a legjobb hat között végzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.