Előbukkant egy régi játékáruház

Nemrég előbukkant egy felirat. A Dohány utca és a Síp utca sarkán, elbontva a 60-as évekből való, bejárati álhomlokzatot, napvilágra került egy díszes, régi portál, s rajta ez a szöveg: ÁRKÁD BAZÁR - KÉSMÁRKY ÉS ILLÉS JÁTÉK ÁRUHÁZA. Mi már Metró Klub néven ismeretük ezt a helyet.

Budapest történetében nem az Örs vezér téri, nagy üzletközpont volt Árkád néven az első üzletház. Bizonyítja ezt egy nemrég előbukkant felirat. A Dohány utca és a Síp utca sarkán, elbontva a 60-as évekből való, bejárati álhomlokzatot, tavaly került napvilágra egy díszes, régi portál, s rajta ez a szöveg: ÁRKÁD BAZÁR - KÉSMÁRKY ÉS ILLÉS JÁTÉK ÁRUHÁZA. Mi már Metró Klub néven ismeretük ezt a helyet.

A klub elődje - mint már látjuk - az Árkád Bazár volt, ám erről az elmúlt ötven évben legfeljebb a homlokzaton, az emeletek magasságában itt-ott feltűnő, gyermekvilágot idéző motívumok árulkodtak, amelyeket nem nagyon lehetett logikailag a klub modern, köríves, neonbetűs portáljával összefüggésbe hozni. Most, hogy ez eltűnt, és előkerült az eredeti cégfelirat, már érthetők a homlokzaton eddig is látszó babadíszek, például a kapu fölötti homlokzatmezőben színpompás Zsolnay kerámiába mintázott két kisgyerek, amint katonást játszanak hadvezéri csákóban, fakarddal. Mögöttük felvonulnak játékhadseregeik, magasodnak játékváraik. Közöttük pedig váratlanul egy hintaló tűnik fel, egy kismajommal a hátán. Talán épp ezért folyik az ádáz küzdelem.

Szerencsénkre a budapesti játékkereskedelem történetéről épp most látható egy kiállítás a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban, ahol természetesen Késmárky és Illés is szóba kerül. Mint a remek katalógusban és a tablókon is olvasható, Késmárkyék az 1870-es évektől kezdve vannak jelen a budapesti játékpiacon, s norinbergai (díszmű) árukkal, valamint utazási cikkekkel is kereskedtek. Volt már üzletük a Kossuth­ Lajos utcában és a Rákóczi úton is, mire 1909-ben felépítették a szóban forgó bérházat a Dohány utca sarkán, benne az akkori Budapest első, nagy játékáruházával, az Árkád Bazárral.

A házat Vágó László és Vágó József tervezte, s nemcsak kívül, hanem belül is látványos megoldásokkal, például felül világítós, üvegszemes belső kupolával. A homlokzat elegáns, fehér kerámiaburkolata, népi motívumokra emlékeztető, játékos rajzolatai egészen egyedivé tették az épületet, s ebből még ma is majdnem mindent ­láthatunk.

A boltot a bazár megnyitásakor, 1909-ben igazából már csak Illés Ferenc vitte, aki azonban megtartotta a cég nevében hajdani társa, az 1899-ben meghalt Késmárky Károly nevét is. A játékáruház a háború és Trianon miatt (hisz főleg a hegybánya-szélaknai gyermekjáték-készítő tanműhely termékeit árusította) veszteségessé vált, és 1924-ben be is zárt. Helyén Illés fia autókereskedést nyitott.

Az államosítás után főleg művelődési célokra használták a helyet, 1960 és 1969 között itt működött a magyar beat zene egyik fellegvárává lett Metró Klub (mely egyébként a 2-es metró építői számára létesült, innen a név is). Azután lett rendezvényterem, kulturális központ, a rendszerváltást követően butikok nyíltak benne, mígnem 2001-ben a VII. kerületi önkormányzat eladta a Norska Kft.-nek, amely Dávid Center néven zsidó kulturális központot szeretett volna itt kialakítani.

El is kezdte a munkálatokat. Ám a cégnek anyagi nehézségei támadtak, felszámolás alá került, így 2007-ben továbbadta a klubhelyiséget az Adel Kft.-nek, amelynek ugyanaz a tulajdonosi köre, mint a Bartók Béla úti Simplon mozit tíz évvel ezelőtt bankfiókká és üzletekké átalakító Rami Kft.-nek. A hajdani Árkád Bazár földszintjén kávéházat, az emeletén üzleteket és irodákat kívánnak kialakítani.

Tavaly ősszel hozzá is fogtak ennek kiépítéséhez, és idén nyárra, a szezonra már szeretnék megnyitni az új kávéházat, amelynek belső falán helyet kap majd a Metró Klub régi neonja, tudtuk meg a cég munkatársától, Módis Emesétől. Az álhomlokzat ősszel került le a bejáratról, s akkor tűntek elő ötven év után újra az eredeti portálfeliratok, melyeket tavaszig még felújítanak, de már most is sokan csodájukra járnak.

volt Metro klub
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.