Előadás Szczeklikről, a zseniális lengyel orvos-íróról

Andrzej Szczeklik orvos író Halhatatlanság - Az orvostudomány prométheuszi álma című kötetéről rendeznek beszélgetést az Európa Könyvkiadó és a budapesti Lengyel Intézet szervezésében az író barátjának és Szörényi László irodalomtörténésznek a részvételével február 11-én.

A most bemutatkozó könyv szerzője kivételes helyet foglalt és foglal el a mai napig nemcsak a XX. századi lengyel orvoslás történetében, de a lengyel irodalmi, kulturális és művészeti életben is. Andrzej Szczeklik igazi humanista, aki hatalmas tudásának, érzékenységének, nyitottságának, rendkívüli műveltségének köszönhetően kifinomult stílusú, mégis közérthető módon tárta a világot a maga komplexitásában az olvasó elé.

Könyveiben az emberiséget foglalkoztató nagy kérdéseket boncolgatva csodálatos összefüggéseket fedezett fel, összekötve az élet rejtett, addig egymástól távolinak hitt, az orvostudomány, filozófia és művészet területeiről érkező jelenségei közötti kapcsolatot. A 2012-ben elhunyt, rendkívül sokoldalú Andrzej Szczeklik három, számtalan nyelvre, köztük angolra, németre, spanyolra, litvánra is lefordított könyve, a Katharszisz, a Koré, és az életművet lezáró, posztumusz kiadásra került Halhatatlanság magyarul is megjelentek az Európa Könyvkiadó gondozásában.

A Halhatatlanságról és annak szerzőjéről február 11-én, szerdán, 18.00 órakor két különleges vendég, a professzor személyes jó barátja és egykori munkatársa, Jerzy Illg, a lengyel Znak Kiadó főszerkesztője és az Abszolút hallás című, Andrzej Szczeklikkel készített riportkötet szerzője, valamint Szörényi László irodalomtörténész, kritikus beszélgetnek az Európa Könyvkiadó munkatársával, Bödő Anitával. A találkozónak a Lengyel Intézet ad otthont.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.