galéria megtekintése

Élő magyar művészért még nem fizettek ennyit

4 komment


Csordás Lajos

Reigl Judit 1955-ben készült festményéért 411 ezer eurót fizettek a Sotheby’s párizsi árverésén, háromszor annyit, mint a kedden Londonban eladott művéért.

Megírtuk, milyen szép sikert értek el kedden Londonban magyar kortárs festmények a Sotheby's aukcióján – az eladásra kínált tíz kép közül nyolc jó áron új gazdára talált –, de Párizsban ugyanennek az árverezőháznak az aukcióján egy Reigl Judit-festmény 411 ezer euróért, azaz átszámolva 129 millió forintért kelt el. Ezzel újabb magyar rekord született: élő magyar vagy magyar származású képzőművész munkájáért árverésen még nem fizettek ennyit.

Reigl Judit Kitörés, 1955, az új magyar aukciós rekorder
Reigl Judit: Kitörés, 1955, az új magyar aukciós rekorder
Sotheby's

A kép az ötvenes évek közepén készült Kitörés-sorozat egyik darabja. A művésznőnek ez a legkeresettebb ciklusa, mivel sokan az 1956-os magyar forradalom művészi előérzetét fedezik föl benne. Az előző magyar rekordot is egy ebből a sorozatból való képpel tartotta Reigl Judit, ezt tavaly decemberben árverezték, szintén Párizsban, és jutalékokkal együtt 315 ezer euróért cserélt gazdát.

 

Mint megírtuk, a keddi londoni árverésen is szerepelt Reigl-mű: a Guanó-sorozatból. Ez az árával szintén kiemelkedett az ottani mezőnyből, és végül a harmadik legjobb eredményt érte el a jutalékkal együtt számított 115 ezer fontos (140 ezer eurós) árral. Csak két orosz munka szerepelt jobban ennél: Georgij Gurianov 2x3 méteres, pop artos önarcképe 143 ezer fontért, valamint Vitalij Komar és Alexander Melamid kettős önportréja pedig 125 ezerért talált új tulajdonost.

De szakértők szerint a londoni Reigl-kép jobban is szerepelhetett volna, ha nem egy napon árverezik a két művet. Az iránta érdeklődő gyűjtők így inkább Párizsra figyeltek ugyanis, ahol a különben a francia fővárosban élő Reigl nem a kelet-európai mezőnyben szerepelt, hanem olyan világhírű alkotók közt, mint Yves Klein vagy Jean-Michel Basquiat, akiknek művei kétmillió euró fölött keltek el. (Basquiat egy cím nélküli képét a Christie's májusi, New York-i aukcióján 57 millió dollárért vette meg egy gyűjtő.)

A párizsi árverésen szerepelt a 2008-ban Párizsban elhunyt Hantai Simon három képe is, amelyek közül a legdrágábbért most 555 ezer eurót adtak. Reigl tehát, úgy tűnik, lassan, de biztosan közelít Hantai árai felé. Igaz, messze van még a legdrágábban árverezett magyar festmény rekordjától, amelyet Hantai M.A. 5 (Mariale) című képe tart a 2013-ban elért 2,46 millió eurós (kb. 740 millió forintos) eladási árral.

Reigl egyébként eddig is rekorder volt az élő magyar festők között, annak ellenére, hogy itthon nem figyelnek rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.