galéria megtekintése

Elmérte az ütést a zenekarvezető?

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 11. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Tegnap a Magyar Narancs Online-on nyilatkozott először lemondásáról Keller András. Az ott és nálunk elmondottakról megkérdeztük Vigh Andreát. A Zeneakadémia rektora semmiféle elmérgesedett helyzetről nem tud.

– Értetlenül állok a Magyar Narancsban megjelentek előtt, a cikkben több valótlan állítás is szerepel. Sem a szervezeti és működési szabályzat, sem a Keller András által vezetett kamarazenei műhely státusza nem változott. Ami a támogatásokat illeti: gyakorlatilag néhány nappal ezelőtt tudtuk realizálni a 800 millió forintos támogatásunkat, Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára ekkor írta alá a szükséges támogatási okiratot, én pedig azonnal fel is vettem a kapcsolatot Bányai Miklóssal, a Concerto Budapest (CB) ügyvezető igazgatójával.

A rektor szerint jó együtt az iskolai és koncertélet
A rektor szerint jó együtt az iskolai és koncertélet
Forrás: Zeneakadémia

Mivel a pénzt bontás nélkül kapjuk, eddig mi sem tudtunk hozzáférni, de nem kérdés, hogy a zenekar elvégzett munkáját maradéktalanul kifizetjük. Ahogyan Keller András, én is jeleztem már: világosabb volna, ha a Concerto Budapest maga kapná meg a támogatási keretét, ezt kezdeményeztem is.

 

Vigh szerint a CB és a Zeneakadémia együttműködése harmonikus, ő pedig szakmailag nagyra tartja mind a zenekart, mind Kellert, akinek koncertjei után gratulálni is szokott.

– Lehet, hogy a kijelentései félelemből fakadnak

– mondja.

– Nagyra értékelem, ahogyan zenekarvezetőként küzd, de úgy gondolom, most elmérte az ütést. Sajnos – mivel írásban nyújtotta be a felmondását –

nem tehetek mást: akceptálom.

A két fél véleménye a színvonalat illetően is különbözik. – Az akadémia ötkörös felvételirendszerén 1300 jelentkezőből 130 jut be alapképzésre – mondja a rektor.

– Ez szerintem eléggé szigorú rosta. Lemorzsolódás szinte nincs, a nemzetközi verseny- és koncertpódiumon magasan az élen szerepelünk, a visszajelzések is nagyon jók.

Csak a falnak van füle

Hétfő reggel Keller András, a Concerto Budapest vezetője felmondólevelet adott át Vigh Andrea rektornak. A nemzetközi hírű hegedűművész komoly problémákat lát az egyetem működésében.I nterjúnkat itt olvashatják.

Vigh Andrea szerint remek szimbiózisban működik együtt az iskolai és a koncertélet, kölcsönhatással vannak egymásra,

a diákok a második emeleti balkonról minden este ingyen nézhetik a fellépőket:

– Évente kétszer teszteljük a külföldi diákok véleményét: mindig kiemelten említik, hogy ilyesfajta lehetőségük másutt nem volna. A növendékek jelenléte és érezhető érdeklődése nemcsak tanárainkat, de a nagyteremben fellépő sztárművészeket is inspirálja. A jövő évi programunk pedig példaértékű, egy sor világsztár érkezik hozzánk.

Közös nevező tehát nincs.

– Nem tudok azzal mit kezdeni – szögezi le az intézmény vezetője –, hogy Keller András nehezményezi, más zenekarokkal is kötünk együttműködési megállapodásokat speciális, más-más szakmai tartalommal.

Kedden írtunk alá egyet az MTVA és a rádió zenei együtteseivel (zenekar, kórus és gyermekkar), szerdán pedig a Nemzeti Filharmonikusokkal, de ezek nem befolyásolják a Concerto Budapest státuszát intézményünkben. A mi kötelességünk az, hogy látogatóinknak és diákjainknak a legszélesebb spektrumot biztosítsuk. Jó lehetőség, hogy a növendékek egy része a CB-nél töltheti szakmai gyakorlatát, csakhogy ez mindössze néhány a hatszáz diákunk közül, nekünk viszont mindannyiukra gondolnunk kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.