galéria megtekintése

Kormányzati élménymilliárdok Ózdon

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Ózdon a lepusztult ipari parkban filmes élménycentrum létrehozását rendelte el a kormány. Hétszáz ember kaphatna munkát, ha megvalósulna, amit már négy éve elhatároztak. A kultúra digitalizálásának központját.

Futótűzként terjedt a hír: a kormány tavalyi egyik utolsó döntése értelmében Nemzeti Filmtörténeti Élménypark épül Ózdon 927 millió forintból. Az ipari park területén megvalósuló beruházás keretében felújítják az Ózdi Ipari Park területén található, ipari műemléknek minősülő Fúvógépház közel 2800 négyzetméteres épületét, ahol a magyar és a kelet-európai filmtörténetet bemutató, „egyedülálló, a legkorszerűbb technikai megoldásokat alkalmazó interaktív kiállítás” lesz.

December közepén már el is kezdődtek a munkák az ózdi gyárépületek körül
December közepén már el is kezdődtek a munkák az ózdi gyárépületek körül
Vajda János / MTI

Az Orbán Viktor jegyezte kormányrendelet értelmében az ózdi filmes fejlesztést kiemelt projektként kezelik, felelőse Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Riz Gábor, az Ózd központú választási körzetben megválasztott fideszes országgyűlési képviselő szerint

 
igazi turisztikai attrakció lesz,

amelyben minden korosztály a megfelelő magyar film újraélésével, újraformálásával része lehet a magyar filmtörténetnek, filmkultúrának.

Nincs válasz viszont arra a kérdésre, hogy a filmkultúráért miért éppen ezt a lépést fontos megtenni, miközben a budapesti egyetem költségvetését csaknem a felére csökkentették, a szaklapok és az art mozik támogatását pedig szinte lenullázták. Ráadásul a Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnagyobb városának számító Ózdon emberemlékezet óta nincs semmilyen mozi. Se magán, se városi. Éppen ezért kérdés, miért éppen a filmtörténeti jelentőség nélküli Ózdon létesítenek mozgóképes élményparkot, különösen, hogy a korábban Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó Etyeki Korda Stúdióban már van egy ilyen.

Ráadásul a Korda Filmpark nevet kapó intézmény sem volt éppenséggel olcsó. A 2011-ben megvalósult beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában,

1 milliárd 191 millió forint összköltséggel valósult meg,

az Új Magyarország Fejlesztési Terv pedig 595 millió forinttal támogatta. Tegyük hozzá: nem álltak meg a kiállításnál, interaktív programokban is részt vehetnek a látogatók, filmet forgathatnak, szinkronizálhatnak, mivel egy működő stúdió biztosítja a hátteret.

Az ózdi filmes sikersztori hosszú évek megfeszített munkájának eredménye. Szőcs Géza, a nagy álmairól elhíresült egykori kulturális államtitkár – jelenleg a miniszterelnök kulturális főtanácsadója – 2011-ben „forradalmat” emlegetett az 1948-as alapítású Filmintézet bázisán létrejött Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) állami megalapítása és Ózd városának „felemelése” kapcsán.

Az eredeti – 2011-es – terv szerint itt hozták volna létre a szerverközpontot az ország teljes kultúrkincsének – könyvek, színházi előadások, képzőművészeti alkotások, filmek – digitalizálása és egy központi honlapon való közzététele érdekében. Ezenkívül oktatási és kulturális centrumot is létrehoznának a lepusztult kohómű területén, amely korábbi bejelentések szerint mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztatna a munkanélküliséggel küzdő városban.

Digitális filmintézet zsámbéki kötődéssel

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2011-ben alakult. Az alapító törvény szerint a Manda feladata, hogy – a nemzeti filmarchívumi teendők mellett – „a magyar kulturális örökség részét képező értékeket, különösen az irodalmi, képzőművészeti, zenei, audiovizuális alkotásokat számba vegye, digitálisan rögzítse, (…) megőrizze és széles körű hozzáférhetőségét megteremtse”.

E feladatkörre Szőcs Géza jó előre megtalálta a volt zsámbéki polgármestert, az Agydobás című regényéről ismert sci-fi-szerzőt, Lovas Lajost, aki előbb az államtitkárság digitális főosztályvezetőjeként készítette elő az új intézmény indítását, majd elnyerte a Manda főigazgatói posztját. Nem meglepő módon az intézmény vezetőségében rajta kívül is vannak zsámbéki kötődésű szakemberek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.