galéria megtekintése

Elment Lemmy, a Motörhead frontembere

0 komment

NOL

Elhunyt Lemmy Kilmister, a Motörhead legendás énekese és basszusgitárosa. A hetvenéves énekes karácsony másnapján, két nappal a születésnapja után tudta meg, hogy a rák egy agresszív fajtájában szenved. Los Angeles-i otthonában, családja körében, a kedvenc játékgépe mellett érte a halál. A zenekar feloszlik.

Mi vagyunk a Motörhead és rock n' rollt játszunk – 2015. december 28. után soha többé nem kezdődik és végződik koncert ezzel a mondattal. Hetvenéves korában meghalt Lemmy Kilmister, a korszakalkotó brit zenekar, a Motörhead frontembere. A zenekar a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Lemmy elhunyt, miután december 26-án megtudta, a rák egyik agresszív fajtájában szenved.

A zenész kedvenc játékgépe és családja körében töltötte utolsó két napját

– írja a Guardian.

 

A zenekar menedzsere később úgy nyilatkozott, december 24-én az orvosai Lemmynek azt mondták, hogy még 2-6 hónapja van hátra. Todd Silverman szerint a Motörhead frontembere másfél héttel korábban elment egy rutinvizsgálatra, és mivel a kórházban úgy tűnt, valami nincs rendben a beszédével, további vizsgálatokra küldték. Ezeken derült ki, hogy tumor van az agyában, amely ráhúzódott a nyakára is. „Akkor halhatott meg, amikor felhívtam Mikkeyt és Philt (Mikkey Dee dobost és Phil Campbell gitárost – a szerk.) hogy jöjjenek el még egyszer utoljára búcsút venni tőle" – mesélte a Sky Newsnak Silverman.

Lemmynek korábban is voltak egészségügyi problémái. 2013-ban egy kardioverter-defibrillátort ültettek be a testébe, amely a szívverését szabályozta, illetve szívmegállás esetén defibrillátorként működve akár újra is indíthatta. Egészségi állapota miatt – kimerültségre hivatkozva – az elmúlt években előfordult, hogy a Motörhead lemondta vagy félbeszakította a koncertjeit is. Ennek ellenére a zenész jövőre még szeretett volna turnézni Franciaországban és Nagy-Britanniában is. Négy nappal a 70. születésnapja után érte a halál.

Ő testesítette meg mindazt, amit ma rock n’ roll életformának hívnak. Rengeteget ivott, kábítószerezett és falta a nőket, amiért a zenészvilág csodálta és irigyelte is. „A rock n’ roll legnagyobb fenegyereke ment el” – búcsúztatta Matt Sorum, a Cult és a Guns n’ Roses volt dobosa.

Lemmy a színpadon
Lemmy a színpadon
Fabian Bimmer / Reuters

Ian Fraser „Lemmy” Kilmister 1945. december 24-én született a staffordshire-i Stoke-on-Trentben. Karrierje az 1960-as évek elején indult, egy időn át Jimi Hendrix roadjaként dolgozott. „Az iskolában megláttam valakit, aki gitárral jött be. Rajongtak érte a csajok. Anyámnak volt egy gitárja, amelyet aztán én is bevittem, bár még nem tudtam játszani rajta" – mesélte a kezdetekről. Több zenekarban játszott – köztük a Rockin' Vickersben, Sam Gopalban és Hawkindban –, végül megalapította a Motörheadet. Saját bevallása szerint a Hawkindból azért rúgták ki, mert keményen drogozott, és 1975-ban elkapták Kanadában a  határon kábítószerrel.

Nem mintha emiatt leállt volna. Állítása szerint harmincéves kora óta minden nap megivott minimum egy üveg Jack Danielst, amelyet rendszerint feldobott több más itallal, amfetaminnal és LSD-vel. És a Maxim listáján az előkelő 8. hely az övé a szexlegendák listáján.

Ami a zenét illeti, a Rickenbacker basszusgitárjait Lemmy tette igazán világhírűvé, ami pedig az imázst, sokan kritizálták a vaskereszt miatt, amelyet szívesen viselt a nyakában, de az, hogy gyűjtötte a náci relikviákat, csak a történelemszeretetét fejezte ki. „Meglepően művelt volt, klasszikus úriember, olyasvalaki, akire fel tudtál nézni, mint egy tekintélyes államférfira – ha a rock n' rollban van ilyen" – mondta róla Sorum.

Lemmy a Motörheaddel 22 albumot készített, amelyből több is a listák élére került. Rock n' rollnak nevezte a zenéjüket, és nem szerette, ha ráhúzták a punk vagy a metal jelzőt, bár a Motörhead hatását mind a két műfajon lehet hallani. Olyannyira, hogy részvétnyilvánításában

a Metallica ki is mondta, hogy a zenekar nem létezne a Motörhead nélkül.

(Ironikus is, hogy az egyedüli Grammy-díját a Motörhead 2005-ben egy Metallica-dal, a Whiplash feldolgozásáért kapta.) Az utolsó lázadó is lelépett – búcsúzott tőle Robert Trujillo, a Metallica basszusgitárosa, de Ice T-től Billy Idolon át Ozzy Osbourne-ig a rap, a rock és a heavy metal szinte mindegyik ikonja is gyászolta a közösségi médiában.

A Motörhead azt kérte a rajongóktól, hogy játsszák le jó hangosan Lemmy zenéjét, igyanak egy italt – vagy akár többet –, osszák meg történeteiket. Ünnepeljék úgy az életet, ahogy Lemmy ünnepelte magát a színpadon. A zenekar dobosa, a svéd Mikkey Dee valamivel később egy Expressennek adott interjúban megerősítette, hogy a Motörhead feloszlik Lemmy halála miatt.

„Senki nem ér fel hozzá. Sem Elvis, sem Keith”

– írta korábban a Dave Grohl, a Foo Fighters frontembere, a Nirvana egykori dobosa.

A mennyországban minden kocsma kinyitott Lemmy érkezésére. Itt a Földön a Jack Daniels részvények néhány óra leforgása alatt 45 százalékot estek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.