Elhunyt Rózsahegyi György

Életének 70. évében elhunyt Rózsahegyi György karikaturista, festőművész - tudatta az MTI-vel pénteken a művész családja.

A számos kiállítást és több kötetet is jegyző alkotót hétfőn Budapesten érte a halál.

Rózsahegyi György 1940. november 21-én született a fővárosban. Gyermekkora óta rajzolt, festészettel 14 éves korától foglalkozott komolyabban; mesterének Kmetty Jánost tartotta. Litográfusként dolgozott az Athaeneum nyomdában, majd négy évig a Móra Ferenc könyvkiadónál volt kép- és műszaki szerkesztő.

A hatvanas, hetvenes években többek között munkatársa volt a Magyar Nemzetnek, a Népsportnak, de rendszeresen jelentek meg rajzai az Esti Hírlapban és a Ludas Matyiban is.

Rózsahegyi György több évtizedes pályafutása alatt számtalan rajzot készített hazai és külföldi politikusokról, művészekről, sportolókról; munkáival több mint 35 egyéni és számtalan csoportos kiállításon szerepelt Magyarországon és a határokon túl.

Számos albumot is megjelentetett: Új magyar Parnasszus című kötetében például írók, költők, Maszk nélkül című könyvében színészek karikatúráit gyűjtötte egybe, Skalpok és trófeák címmel pedig közéleti karikatúráiból állított össze albumot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.