Elhunyt Louise Bourgeois

Elhunyt 98 évesen Louise Bourgeois francia születésű amerikai szobrásznő, aki pókszobrairól, valamint a nők szexualitással és szüléssel kapcsolatos legmélyebb érzelmeit bemutató alkotásairól vált ismertté, és akit a kortárs szobrászat legnagyobbjai között tartottak számon.

Burgeois hétfőn halt meg egy New York-i kórházban. Magas kora ellenére szinte az utolsó pillanatig dolgozott, még a múlt héten is fejezett be munkákat. Szombaton azonban szívrohamot kapott, emiatt szállították kórházba.

Több évtizedet felölelő pályafutása ellenére csak az elmúlt tíz évben vált igazán híressé, a legnagyobb kiállítóhelyek - a New York-i Guggenheim Múzeum, a londoni Tate Modern vagy épp a párizsi Pompidou Központ - az ezredforduló után tisztelegtek előtte azzal, hogy kiállítást szerveztek műveiből. Művészetkedvelő körökben azonban már 1982 óta ismerték, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) ekkor szentelt egyéni tárlatot az 1938 óta Amerikában élő művésznek.

Louise Bourgeois alkotásaiban a férfi és női testhez kötődő témák kerültek előtérbe, de igyekezett ábrázolni a düh, az árulás, de még a gyilkosság érzelmeit is. Művein a szürrealizmus, a primitivizmus és a korai modernizmus - Giacometti, Brancusi - hatásai mutatkoztak.

A szobrásznő 1911-ben született Párizsban, fiatalon a Szépművészeti Akadémián tanult, az Egyesült Államokba azután költözött, hogy férjhez ment egy amerikai történészhez. Az állampolgárságot 1955-ben kapta meg. Munkásságát 1997-ben Bill Clinton elnöki éremmel ismerte el.

"A saját történetedet mutasd be, és akkor érdekes leszel. Ne fogjon el az irigység zöld kórja, ne bolondítson meg a siker és a pénz. Végül ne engedd, hogy bármi közéd és munkád közé álljon" - üzente fiatal pályatársainak 2008-ban.

Louise Bourgeois: The Spider, the Mistress and the Tangerine  
Year : 2008
Director : Amei Wallach, Marion Cajori  
Documentary
Louise bourgeois
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.