Elhunyt Jankura Péter

Hatvanhárom éves korában váratlanul elhunyt Jankura Péter Balázs Béla-díjas operatőr.

Jankura Pétert, a Magyar Operatőrök Társaságának vezetőségi tagját kedden érte a halál. A Balázs Béla-díjas oeratőrt a Magyar Filmművészek Szövetsége, a  Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Operatőrök Társasága saját  halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Jankura Péter 1946. február 27-én született Budapesten. 1965-től  1969-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-operatőr szakos  hallgatója volt, vezető tanárai Máriássy Félix, Makk Károly, Pásztor István, Illés György és Zsombolyai János volt. 1970-ben szerzett  operatőri diplomát.

Sára Sándor, Szécsényi Ferenc és Ragályi Elemér mellett  dolgozott asszisztensként, illetve másodoperatőrként, közben a Balázs Béla Stúdióban önállóan forgatott néhány rövidfilmet, köztük a Gazdag Gyula rendezte Hosszú futásodra mindig számíthatunk, A válogatás vagy a Határozat című filmet, Sipos István Mit keres június? című alkotását, vagy Szörény Rezső rendezését, a Kivételes időszakot.

1973-ban nevezték ki operatőrnek, azóta 22 játék, illetve  hosszú-dokumentumfilmet, jó néhány tv-filmet, tv-játékot és rövidfilmet forgatott többek között Ember Judittal, Elek Judittal, Sára Sándorral, Huszárik Zoltánnal, Szörény Rezsővel, Mihályfi Imrével, Böszörményi Gézával, Kabay Barnával, Zsigmond Dezsővel.

Fontosabb filmjei között van a Tisztelet az öregasszonyoknak, a Holnap lesz fácán, az Idegen arcok, A piacere, a Tükörképek, a Csontváry, a Szívzűr, az Érzékeny búcsú a fejedelemtől, A fekete kolostor, a Száműzöttek és a Csajok.

1981-ben Balázs Béla díjat kapott, 1987-ben elnyerte a Film- és  Tv Kritikusok Díját A fekete kolostor című filmért, 2006-ban a  montenegrói Barban megrendezett Nemzetközi Televíziós Fesztiválon a  Legjobb operatőr címet nyerte el egyik utolsó munkájáért, A Közvetítő című dokumentumfilmért.

Rendszeresen dolgozott a Duna TV irodalmi, művészeti műsoraiban külsős operatőrként; tagja volt a Magyar Operatőrők Társasága  vezetőségének, a Magyar Filmművészek Szövetségének, a Filmjus  Alapítvány kuratóriumának és több éven át a Magyar Mozgókép Közalapítvány Tudományos Ismeretterjesztő Filmek Szakkollégiumának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.