Elhunyt Györgyfalvay Katalin

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Györgyfalvay Katalin Erkel Ferenc-díjas érdemes művész, táncművész-koreográfus - közölte a Hagyományok Háza. A magyar néptáncművészet nagy nemzedékének egyik meghatározó személyiségét életének 75. évében, hétfőn érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Györgyfalvay Katalin a hajdani Néphadsereg Központi Művészegyüttesben kezdte pályafutását, majd annak feloszlatása után 1957-től a Bihari János Táncegyüttesben asszisztensi feladatokat látott el. Abban az időben a Népművelési Intézet Gyermektánc Munkaközösségében - énektanári és táncos gyakorlata birtokában - a magyarországi gyermek néptáncoktatás pedagógiai-módszertani tankönyveinek meghatározó kidolgozója volt.

1962-től férjével, Szigeti Károllyal a Vasas Művészegyüttes tánckarát vezette. Műveiben gyakran alkalmazta a társművészetek, elsősorban a filmművészet eszköztárát. Munkássága az 1979-ben megalakult Népszínház Táncegyüttesének élén teljesedett ki. Az ott készült alkotások és a korábbi műhelyből átemelt és újrafogalmazott művek a nemzetközi táncszakma állandó érdeklődését, tiszteletét váltották ki. Györgyfalvay Katalin az Állami Balett Intézet 1971-ben indult néptánc tagozatának vezetője volt Timár Sándor mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.