Elhunyt G. Szabó Judit

Életének 85. évében soproni otthonában elhunyt G. Szabó Judit írónő. A gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjét március 17-én érte a halál. Kérésére családja csendben búcsúzik tőle.

Gyermekkorában tanítónő szeretett volna lenni és zenét tanult. 1944-ben szerezte tanítói oklevelét - írja róla a magyar nyelvű Wikipedia. Tanult a Képzőművészeti Főiskolán, a Közgazdasági Egyetemen és a Műszaki Egyetemen. Volt rajzolószerkesztő, gyártás-előkészítő, helyettes üzemmérnök. 1970-től szabadfoglalkozású író, humoros, ifjúsági műveket ír. Férjével átélt utazási élményeinek köszönhetően jelent meg első könyve, a Legyen az egyik feleségem. Ennek megjelenése után már ifjúsági regényeket írt, melyeknek fő ihletői ikerlányai voltak.

Ahogy arról a Népszabadság is beszámolt, G. Szabó Judit két éve, 83 évesen az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa életműdíjának átadásán igencsak meglepődött, amikor szóba került: szakmabeliek őt is felvennék azon kortárs szerzők közé, akiknek a könyveit az iskolában olvastatják.

A macskát visszafelé simogatják című könyvében diákargóban fogalmazza meg, hogyan lehet rosszul szeretni. Ezt a történetet fordították le a legtöbb nyelvre. G. Szabó Judit így emlékezett vissza könyvére: A kiadónál a főszerkesztő azt mondta, "ezért a szövegért engem kirúgnak a pártból", de a nyomdaipari technikumos gyerekek laponként vitték haza elolvasni. A tanárok tiltakoztak a nyelvezete miatt, a könyvesboltok polcairól azonban pillanatok alatt eltűnt.

G. Szabó Judit
Az idén G. Szabó Judit kapta az IBBY életmûdíját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.