Elhunyt Bujtor István

67 éves korában elhunyt Bujtor István színművész, filmrendező, a veszprémi színház igazgatója.

Bujtor István 1942. május 5-én született Budapesten. Édesanyja Gundel Károly, a neves budapesti vendéglős egyik lánya  volt, akinek első házasságából született féltestvére, a tragikus sorsú zseniális színész, Latinovits Zoltán. Édesapja Frenreisz  István orvos volt, testvére Frenreisz Károly, az ismert rockzenész. Bujtor nevét Keleti Márton rendező tanácsára anyai nagyanyja után "magyarosította", amikor első filmszerepét kapta.

Három évig a budapesti Piarista Gimnáziumba járt, majd a József Attila Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, mégsem vették  fel az orvosi egyetemre. Egy évig segédmunkás, pincér volt, és  közben rájött, hogy tulajdonképpen közgazdász akar lenni. A budapesti közgazdasági egyetem külkereskedelmi szakán 1966-ban szerzett diplomát, de egyetlen napig sem volt külkereskedő. Már  másodéves egyetemistaként részt vett egy próbafelvételen, és megkapta a szívtipró sofőr szerepét Máriássy Félix Karambol című  filmjében.

Debütálása szakmai és közönségsikert eredményezett, így indult  színészi karrierje. 1966-ban lett a győri Kisfaludy Színház tagja,  két év múlva a budapesti József Attila Színházhoz szerződött. 1971-től a pécsi színház társulatához tartozott, 1976-tól 1978-ig a Vígszínházban játszott, majd a Mafilmhez szerződött. 1989-ben a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz kötötte a szerződése, 1993-ban a Mahir Film Kft. vezetője lett. 2007 végén öt évre megválasztották  a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának, mellette Eperjes Károly  lett a művészeti vezető.

Négy évtizedes pályafutása alatt volt Petrucchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Stanley Kowalski (T. Williams: A vágy villamosa), Bromden, az indián (Kesey: Száll a kakukk fészkére), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), e darabok egy részét később meg is rendezte.

A filmrendezők is gyakran foglalkoztatták: A kőszívű ember fiai  (1965), Fiúk a térről (1967), Egri csillagok (1968), Az oroszlán  ugrani készül (1969), Fekete gyémántok (1976). Ő volt Sándor Mátyás  a Verne-regényből készült tévésorozatban és a másik Verne figura, Striga, a rablóvezér A dunai hajósban. 1996-ban ő rendezte Rejtő Jenő művei alapján A három testőr Afrikában című vígjátékot. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott és ugyanabban az évben megkapta a filmkritikusok díját is.1980-ban ő találta ki és játszotta el a rendőrnyomozó Ötvös  Csöpi alakját A pogány Madonna című filmben. A krimisorozat második  filmje a Csak semmi pánik volt, 1985-ben Az elvarázsolt dollár  forgatására (a filmet rendezte is), már céget alapított, és "összekalapozta" a szükséges pénzt.

A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér, csigavér című újabb "bunyós" filmsorozat tagadhatatlan magyar specialitással rendelkezett: a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg bennük a mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András). Igazi közönségfilmek ezek: itthon több mint egymillió nézőjük volt, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is. Bud Spencert, az olasz Piedonét korábban is Bujtor szinkronizálta, és az alkati hasonlóság adta e  filmekhez az ötletet. Rómában, a Sándor Mátyás felvételei alkalmával személyesen is találkozott a "két Piedone".

Nem véletlen, hogy e filmek helyszíne a Balaton és környéke, Bujtor "becsempészte" alkotásaiba kedvenc hobbiját, a vitorlázást, amit ő a magyar tengeren űzött. Nem is akárhogyan: többszörös magyar bajnok. Nem mindig a vitorlázás jelentette számára a sportot: fiatal korában kosarazott, és az ifiválogatottal országos bajnokságot is nyert, emellett teniszezett is. Az 1990-es évektől jobbára a stúdióvezetéssel foglalkozott, mert - mint mondta - jobban tetszik neki a csapatszervezés és a kormányosság - nem csak a vitorláson.

2009. augusztus elején a Veszprém Megyei Kórházba kellett szállítani, miután egy vírusfertőzés miatt összeomlott a keringése. A család által kiadott közlemények szerint a színészdirektort hosszú ideig mesterségesen tartották kómában az intenzív osztályon. Két napja még az volt a hír, hogy kiengedték a kórházból és Budapestre, egy rehabilitációs intézetbe szállították.

Ötvös Csöpiként az Elvarázsol dollárban

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Bromden főnök szerepében a veszprémi Petőfi Színház Kakukkfészek című előadásában, amelynek rendezője is

 

Emlékezők mécseseket gyújtanak a Veszprémi Petőfi Színház bejáratánál Bujtor István fényképe előtt
Veszprém, 2009. szeptember 25. Emlékezők mécseseket gyújtanak a Veszprémi Petőfi Színház bejáratánál, Bujtor István Balázs Béla-díjas színművésznek, a színház igazgatójának a fényképe előtt, aki életének 67. évében elhunyt. MTI Fotó: Nagy Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.