Elhunyt Beryl Bainbridge

Elhunyt Beryl Bainbridge neves brit író, az emberi kapcsolatok éles szemű és csípős nyelvű krónikása. A Booker-díjra többször is jelölt írónő, akinek több regénye magyarul is megjelent, 75 éves volt.

Elhunyt Beryl Bainbridge neves brit író, az emberi kapcsolatok éles szemű és csípős nyelvű krónikása. A Booker-díjra többször is jelölt írónő, akinek több regénye magyarul is megjelent, 75 éves volt.

Bainbridge, aki rákos betegségben szenvedett, pénteken reggel egy londoni kórházban halt meg - közölte Ed Wilson, az írót képviselő Johnson and Alcock irodalmi ügynökség munkatársa.

Beryl Bainbridge Liverpoolban született 1934-ben. Több mint egy tucat kötet szerzője. Regényei, amelyek közül számos saját tapasztalatain alapul, sikeresen ötvözik a humort a tragédiával és az abszurddal. Korai színésznői karrierje adta az alapot például An Awfully Big Adventure című 1989-es könyvéhez, amelyből azonos címmel film is készült Alan Rickman és Hugh Grant főszereplésével (a magyar közönség Várva várt nagy kaland címmel láthatta).

Későbbi regényeihez gyakran választott történelmi hátteret: Master Georgie című kötete a krími háború idején játszódik, az According to Queeney Samuel Johnson 18. századi angol író utolsó éveinek története, a Magyarországon Egy Adolf Liverpoolban címmel kiadott Young Adolf-ban Hitlert mint feltörekvő fiatal művészt az első világháború előtti brit nagyvárosba helyezte. Every Man for Himself című regénye a Titanic fedélzetén játszódik, magyarul Közelebb hozzád, Istenem (A Titanic éjszakája) címmel jelent meg.

"Beryl Bainbridge írói hangja teljesen egyedi, egy komoly komédiás volt, akinek minden regénye tragikusan végződött" - emlékezett a The Guardian napilapnak Michael Holroyd író.

Bainbridge öt alkalommal is felkerült a Booker-díjra jelöltek szűkített listájára, és a Whitbread irodalmi díjat kétszer is elnyerte. 2000-ben II. Erzsébet brit királynő dámává ütötte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.