galéria megtekintése

Elhunyt Schweitzer József

NOL

Életének 93. évében elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár. Nagyon fog hiányozni pótolhatatlan személyisége, bölcsessége, csendes nyugalma és végtelen szeretete, amely példaként szolgál mindannyiunk számára – közölte honlapján csütörtök éjszaka a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Schweitzer József 1922. október 13-án született Veszprémben, Schweitzer Sándor jogász és Hoffer Friderika gyermekeként. Csecsemő volt, amikor elveszítette az anyját, az apja pedig soha nem nősült újra. Rabbi nagyapja zsidó tudományokra és héber nyelvre tanította, jogász édesapja - lelkes híve az 1848-as szabadságharcnak - a magyar történelem és irodalom nagyjaival ismertette meg. 1940-ben érettségizett, majd jelentkezett a rabbiképzőbe. 1944 tavasza, a német megszállás után az apját Újpestről hurcolták el Auschwitzba, tizenhétezer újpestivel együtt. A Schweitzer család hozzátartozói közül többen a munkaszolgálat során pusztultak el, és voltak, akiket a nyilasok gyilkoltak meg.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Schweitzer bujkálni próbált, de elfogták, és a gyűjtőhelyként működő Dohány utcai zsinagógába vitték. Onnan egy munkaszolgálatos századdal vitték el, de 1944 novemberében több társával együtt engedélyt kért, hogy hazamenjen téli ruháért. A parancsnokuk úgy engedte el őket, hogy valószínűleg tudta, soha többé nem fognak visszatérni. Schweitzer a nagynénjénél, egy „védett házban" keresett menedéket és élte túl a holokausztot.

 

A világháború után Schweitzert rabbivá avatták, 1948-ban a fővárosból Pécsre költözött, ahol több mint harminc évig teljesített szolgálatot. Pécsen ismerte meg feleségét, Spitzer Ágnest, két gyermekük anyját. Budapestre 1981-ben tért vissza, amikor a Budapesti Izraelita Hitközség főrabbijának nevezték ki. Ezt a tisztséget 1985-ig töltötte be. Országos főrabbi 1985 és 1997 között volt. 1990-ben beválasztották az izraeli Egyetemes Héber Civilizációoktatási Társaság vezetőségébe.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának címzetes tanára, az MTA Vallástudományi Szakbizottságának tagja, a Keresztény-Zsidó Társaság társelnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hebraisztika Tanszékének előadó tanára volt. A Jewish Theological Seminary (New York) és a Károli Gáspár Református Egyetem díszdoktora, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tiszteletbeli tanára volt.

Munkásságáért Schweitzer több díjat is kapott. 1995-ben Kisebbségekért-díjjal, 1997-ben Széchenyi-díjat, 1998-ban Pázmány Péter-díjjal jutalmazták, 2001-ben a Francia Köztársaság Becsületrendjét, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta meg, amit 2007-ben Radnóti Miklós-díj követett. 2003-ban megválasztották Budapest díszpolgárává, 2011-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, amelyet azonban nem vett át. A rabbiképző vezetőjeként és országos főrabbiként ment nyugdíjba.

„Ne erőszakosan, de határozottan képviselje azt a vallásos világnézetet, amely a zsidó élet fundamentumát jelenti. Ahol és akin tud, ha kérik, segítsen. Igyekezzék, amennyire lehet, a zsidó ifjúságot a zsidó erkölcs és intellektualitás befogadására nevelni. Jól megjegyeztem azt a mondatot, ami egyébként egy keresztény hitszónoktól való: igehirdetéskor az egyik kezedben a Biblia legyen, a másik kezedben az aznapi újság. Érvényes ez a rabbikra is. Nyilvánvaló, hogy nem a bulvársajtóra meg a szenzációhajhászására gondolok, hanem arra, hogy naprakésznek kell lenni. A rabbiknak az adott kor etikai vagy a zsidóságot érintő problémáit a Szentírás és a zsidó tanítás mérlegére helyezve kell tárgyalniuk” – mondta a hivatásáról. Kilencvenhárom évet élt.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Hatalmas érdemei voltak a II. világháború utáni magyarországi zsidóság vallási és kulturális élet újraindításában, a hazai és nemzetközi rabbinikus, tudományos és közéleti tevékenységben” – méltatja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége honlapján szereplő nekrológ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.