Elhunyt Peter Shaffer, az Amadeus írója

Hosszú és sikeres karrier után elhunyt Sir Peter Shaffer brit drámaíró, az Equus és az Amadeus című drámák szerzője. A brit írót kilencvenéves korában érte a halál, hétfőn, Írországban, családja körében.

Peter Shaffer a kortárs angol dráma legnépszerűbb alakja, 2001-ben II. Erzsébet angol uralkodó lovaggá ütötte. Remek témák, boszorkányos technika, a színi hatások fölényes ismerete teszik, hogy majd minden darabja világsiker.

Legjelentősebb műve a Mozart és Salieri vetélkedéséről szóló Amadeus című drámája. A mű középpontjában Antonio Salieri áll. Korának ünnepelt zenésze öregen, elfeledve visszatekint életére és arra a személyre, aki rádöbbentette önnön középszerűségére, s akinek zsenialitását egyedül ő, Salieri ismerte fel. Salieri egyre elszántabb bosszúhadjárata Mozart ellen a darab témája, s annak a legendának kialakulása, amely révén a középszerű zeneszerző mégis halhatatlan lett, vagyis hogy ő, Salieri ölte meg Wolfgang Amadeus Mozartot.

A történészek szerint ez az egész „agyament" fikció volt, de ez nem volt akadálya a sikernek. Végül 1984-ben Milos Forman meg is filmesítette az Amadeust Hollywoodban, a mű végül nyolc Oscar-díjat nyert. Többek között Shaffer is bearanyozódott, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrocskát vihette haza.

A világszerte manapság is rendszeresen játszott, 1973-as színműben, az Equusban Martin Dysart pszichiáternek különös páciense akad, egy megbomlott idegrendszerű fiatalember Alan Strang személyében: Alan egy istállóban dolgozott kisegítőként, s egy éjszaka megvakította az ápolására bízott hat lovat. S míg Dysart a fiú tettének rugóit keresve próbálja páciensét visszatéríteni a normális életbe, saját létezésének kudarcával is szembe kell néznie.

Az Equust 1980-ban mutatták be Magyarországon. Sokan emlékeznek a hosszú évekig játszott előadásra, amelyben óriási volt Darvas Iván a pszichiáter szerepében, de még nagyobb feltűnést keltett a beteg fiút alakító, akkor 28 éves Gálffi László, aki ezzel a szereppel nemzedéke vezető művészévé vált. A Göncz Árpád fordította darabot néhány éve a Thália adta Alföldi Róberttel és Szamosi Donáthtal a főszerepekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.