Elhunyt Kertész Magda, Kertész Imre özvegye

A hírt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be a Facebookon.

Elhunyt Kertész Magda, a Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre özvegye. A halálhírről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tett bejelentést.

„Elment közülünk Kertész Magda, Kertész Imre életének titkos erőforrása. Nyugodjék békében” – hangzik az a közlemény, amely pénteken jelent meg Balog Facebook-oldalán. A titkos erőforrásról szóló méltatás igaz lehet, legalábbis  kitűnően rímel a Nobel-díjas író utolsó könyvének ismert mondatára: „Mindig volt egy titkos éltem, és az volt az igazi.”

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kertész Magda évtizedes harcot vívott a mellrákkal, amely 14 év után tavaly kiújult nála. „Mivel a férjemmel együtt komoly, gyógyíthatatlan betegséggel élünk (Kertész Imre Parkinson-kóros volt - a szerk.), sokat beszélgetünk a halálról is. Felkészülni igazán nem lehet erre, pedig ez a természet rendje. Ugyanakkor azt is hiszem, hogy az élet tele van csodákkal és szerencsével, a végén pedig valahogy minden a helyére kerül” – mondta erről. 1996-ban házasodtak össze, ő volt az író második felesége. Kertész Imre idén március 31-én hunyt el.

Kertész Imre többször is írt a feleségéről a műveiben. A Mentés másként című naplókötetében sokszor emlékezik meg a gondoskodó szerepéről. Egy salzburgi temetés alkalmából például így ír: „A gyászbeszédek gyászos tónusa és a kötelező arckifejezés a legszörnyűbb akadálya annak, hogy az ember valóban a halottra gondolhasson. Ehelyett Magdi tiszta, szép arca jelent meg előttem, amikor majd engem temetnek; csaknem eleredtek a könnyeim, annyira sajnáltam, mert tudom, hogy nagy fájdalma lesz a halálom, s hogy e fájdalommal egyedül lesz. Analitikus agyam azonban rögtön azt kérdezte, hogy valójában nem önsajnálatról van-e szó. A legtisztább lelkiismerettel válaszolhattam volna, hogy nem, hiszen annyira átéltem a feleségem gyászát; de persze, lehet ez valami szellemi voyeurség-féle is."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.