galéria megtekintése

Egymillió eurós magyar színdarab

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

December 27–30. között összesen tíz alkalommal kerül a Tüskecsarnok színpadára A Játékkészítő Alföldi Róberttel, Nagy Feróval, Oroszlán Szonjával és másokkal. Az új magyar zenés akciómese ötletgazdája-producere a Megasztár, a Dalnokok Ligája és A Nagy Duett korábbi irányítója, Illés Gabriella.

– Korábban televíziós produkciók irányítója volt. Hogyan jött A Játékkészítő című „zenés akciómese” ötlete?

– Néhány évvel ezelőtt a londoni Westend egyik színházában láttam az Oroszlánkirályt, már akkor úgy éreztem, hogy na, egyszer majd nekem is kellene csinálnom egy ilyet. Ráadásul akkori kollégám, Árpa Attila is biztatott. Csakhogy engem a licencdolgok nem nagyon izgatnak már, inkább valami saját produkciót szerettem volna összehozni. Olyasmit akartam kitalálni, ami egyszerre magyar és egyszerre adaptálható külföldre is, hiszen nem titkolt célunk, hogy nemzetközi színtéren is megméressük majd A Játékkészítőt. Így jöttek a népmesék, amelyeknek egy része a külföldi hagyományban is hasonló panelekkel dolgozik, vagyis nem csak itthon lehet érthető a történet, a cselekmény. Elkezdtem rajzolgatni, tervezgetni, Orbán Tamás dalszövegíróval és Divinyi Réka forgatókönyvíróval ötletelni. A zenét Rakonczai Viktor írta. Azt láttuk, hogy a mai gyerekeknek már nem feltétlenül vonzóak ezek a mesék, ezért kitaláltuk, hogy nálunk maguk a mesehősök elégelik meg a népszerűtlenségüket, és kezdik el keresni az érvényesülés új útjait.

– A Játékkészítő költségvetése egymillió euró. Honnan ez a rengeteg pénz?

 

– Van egy mentorom, aki korábban is agitált már, hogy ideje kilépnem a multikörnyezetből, és azt is jelezte, hogy befektetőként szívesen támogatná a projektet. Illetve ő mindig azt szokta mondani, hogy a projekt tetszett neki, de ő nem abba, hanem belém invesztált, bennem látott fantáziát. Szerencsére azt is tudja, hogy nem néhány nap alatt válik nyereségessé egy ilyen befektetés. Egyébként az összeg valóban nagynak tűnhet, de a szakemberek tudhatják, hogy ha egy ilyen volumenű produkció kapcsán az összes álmunkat meg szeretnénk valósítani, még ez a pénz sem elég. Igazság szerint már most is túl vagyunk az egymillión, de bízunk benne, hogy az aprólékosan kidolgozott, újszerű üzleti modell, a játék újdonsága és az érdeklődés folytán ez nem okoz gondot.

A látvány mindenekelőtt: Oroszlán Szonja jelmezt próbál
A látvány mindenekelőtt: Oroszlán Szonja jelmezt próbál

– A befektető személyéről tudhatunk valamit?

– Egyelőre legfeljebb annyit, hogy korábban nem szórakoztatóipari beruházásokkal foglalkozott. Idővel persze felfedi majd magát, de most még a háttérben szeretne maradni. A cél az, hogy a cég, a Tulipán Tündér Produkció ne azért kerüljön fel a térképre, mert éppen ő támogatja: azt szeretné, ha bizonyítanánk. Kétévente szeretnénk egy-egy új mesét életre hívni.

– Miben áll az említett üzleti modell újszerűsége?

– Egyrészt hétéves periódust gondolunk végig, vagyis a befektető egy darabig nem vesz ki pénzt a projektből, megvárja, mire jutunk. Másrészt pedig event-jellegű produkciót hozunk létre, ami alapjaiban különbözik, mondjuk, a kőszínházak modelljétől. Mi csupán 2014 végén annyi embert szeretnénk megszólítani, mint egy nagyobb színház egy teljes naptári év alatt. Négy nap alatt tíz előadás! A Játékkészítőből, ezzel – ha minden jól megy –, 35 ezer nézőt érhetünk el. Ráadásul itt a látogató részesévé, alakítójává is válhat a történetnek, amely különben összművészeti összefogás keretében kerül a színpadra: a színházi, a cirkuszi és a koncertélményt ötvöző előadás A Játékkészítő.

– Milyen tételekből áll össze a körülbelül 300 millió forintos költségvetés?

Illés Gabriella
Illés Gabriella

– Az első nagy csoport a mű, vagyis a történet, a zene, a dalszövegek, a díszletek és a jelmezek megtervezése, elkészítése. Hogy ez az egész formátumként is felmutatható legyen. A második csoport a helyszínhez, vagyis a Tüske csarnokhoz kapcsolható, ebben az orvosi ügyelet és a takarítás, a ruhatár, a kellékes, a díszítő munkatársak bérén túl a pirotechnikai elemek és a merchandising-shop költségei is benne vannak. A pólókat egyébként megváltozott munkaképességű emberek készítik, hiszen fontosnak tartjuk, hogy odaálljunk jó ügyek mellé, ráadásul a mese főszabálya egyébként is az: a jó végül elnyeri méltó jutalmát. A harmadik költségcsoport pedig a lemezkiadást, a marketinget, a videoklip- és tévéspotkészítést, a plakátokat, a hirdetéseket foglalja magában. Szeretnénk fölvenni is az anyagot. Nem mintha illúzióink volnának a DVD-eladásokkal kapcsolatban, de a külföldi piacra történő kilépésnek záloga, hogy élvezhető referenciát tudjunk mutatni azoknak, akik A Játékkészítőt esetleg Londonban, Berlinben vagy Kijevben színpadra állítanák.

– Máris akadnak külföldi érdeklődők?

– Hogyne, de mi is felvesszük a kapcsolatot azokkal, akiket érdekelhet egy ilyen produkció. A ProSieben-Sat1-csoportnál végzett munkám miatt sok kapcsolatom van Németországban, de a koreográfusunk, Nichola Treherne, és az ő mestere , konzultánsunk, Anthony van Laast kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően is sok olyan szakembert láthatunk vendégül valamelyik decemberi előadáson, akik jó eséllyel láthatnak fantáziát A Játékkészítőben. Aztán hogy egy az egyben kerül máshol is színpadra a játék, vagy különféle csomagokban értékesítjük, azt az érdeklődők lehetőségei döntik majd el.

– Eltelik a december. De januártól mi lesz?

– Jövő héten megjelenik A Játékkészítő nagylemez a Warner–Magneoton gondozásában, ezen ott lesz A mese rólad szól című dal is, amely Hien hangján szólal meg. Ezzel a szerzeménnyel szeretnénk indulni az Eurovíziós Dalfesztiválon. Tervezzük, hogy a jövőben létrehozunk egy, A Játékkészítőhöz kapcsolódó élményparkot is. És azon is gondolkodunk, milyen más utakon juthat el ez az új magyar zenés akciójáték mese még több emberhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.