Egy naiv olasz Újpesten

Igazi kuriózum a képzőművészet kedvelői számára az olasz Guido Vedovato első magyarországi tárlata. Napjaink egyik legismertebb naiv alkotójának egyedi, élettel teli alkotásaiban a gyermekkor emlékei elevenednek meg, keveredik a valóság a fantáziával, így alkotva egy varázslatos, kissé szürreális világot.

A vicenzai Guido Vedovato közgazdásznak tanult, művészeti képzésben nem részesült. Az 1970-es évek végén kezdett festeni és idővel kialakította saját technikáját, megszülettek az egyedi motívumai, témái. Az alkotás kezdetben a hobbija volt, aztán egyre inkább hivatásává vált. 1986-ban nyílt első kiállítása, mára pedig művei a világ számos múzeumában megtalálhatóak – Amerikától Európán át egészen Japánig.

Festményei mindig apró történeteket mesélnek el, segítségükkel az olasz Alpok falvainak mindennapjaiba pillanthatunk be. Az általunk ismert, mindig pezsgő, nyüzsgő Itália zaja ide már nem ér el. Képei virtuális skanzenként mutatják be ezt a világot, ahol a helybéliek élik csendes, archaikus életüket, mely alig-alig változott az elmúlt évszázad során.

Vedovato célja, hogy meseszerű ábrázolásmódjával megörökítse a helyi szokásokat, hagyományokat, miliőt, s közben egyetemes értékeket konzervál azzal, hogy bemutatja ezeket a tájakat, ezeket az embereket és ősi foglalkozásaikat, mielőtt végképp elnyeli őket a modern Olaszország. Az éj leszálltával egy varázslatos, kissé szürreális fantáziavilág bontakozik ki: titokzatos állatok bújnak elő rejtekeikből, s bölcsen szemlélődve, néma méltósággal uralják a vidéket.

Vedovato tudatosan törekszik az egyszerűségre, az ősi technikák és látásmód továbbvitelére. Az egyiptomi művészet látásmódját idéző, teret kiforgató festményei megváltoztatják az ábrázolt világ, s benne a lények, tárgyak arányait, eltolja és összekeveri a megszokott térbeli mértékeket, így nézőjét elveszejti bűvös világa mélyén. A kiállítás május 27-ig tekinthető meg az Újpest Galériában (1042 Budapest, Árpád út 66.), a belépés díjtalan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.