Egy legenda vége: Stirlitz meghalt

81 éves korában Moszkvában meghalt Vjacseszlav Tyihonov, a szovjet mesterkém, Stirlitz megformálója - az orosz színész halálhíréről pénteken számoltak be az orosz hírügynökségek.

Az Oroszországban máig rendkívül népszerű színész pályafutását az ötvenes években kezdte, több tucatnyi szovjet, később orosz filmben szerepelt. Gyakran formált meg olyan szovjet hősöket, akik a kommunista eszmék győzelméért küzdenek. Egyik leghíresebb szerepét A tavasz 17 pillanata című 12 részes orosz tévéfilmsorozatban játszotta el.

A széria 1973-ban készült Julian Szemjonov regénye alapján, Tatyjana Lioznova rendezésében. A magyar nézők egy évvel később láthatták. Tyihonov Makszim Makszimovics Iszajev őrnagyot, a zseniális orosz kémet alakította, aki Max Otto von Stirlitz néven férkőzött a náci vezetők közelébe. Stirlitz valóságos népi hős lett: Borisz Jelcin elnöksége idején egy felmérés kiderítette, hogy az orosz filmhősök közül a választók legszívesebben Strilitzet látnák az elnöki székben.

Mint a sorozat rendezője később elmesélte, az első vetítés idején az utcák elnéptelenedtek a Szovjetunióban, csökkent a bűnözés és nőtt az energiafelhasználás, mert mindenki a tévé előtt ült, állítólag maga Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár is.

A sorozatot a fáma szerint a KGB, a szovjet titkosszolgálat rendelte. Bár a történelmi tényekhez csupán lazán kötődött, a korszakra vonatkozóan szakértők mégis az egyik első realista alkotásként értékelték a németek ábrázolása tekintetében.

Tyihonov 80. születésnapját egész Oroszországban ünnepelték: számos újságcikkben írtak róla, a televíziók levetítették filmjeit, valamint a vele készült portréfilmeket. Bár a színész betegsége miatt akkor is éppen egy kórházban feküdt, családtagjai, barátai és ismerősei elárasztották jókívánságaikkal.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.