Egy generáció politikai eszmélése: vasárnap fél 6 körül megszakadt a Kacsamesék

A tengeri szörny felfalta Dragobert bácsi fagylaltját, és… Antall Józsefről a Disney-féle Kacsamesék ugrik be a kilencvenes évek eleji gyerekgenerációnak. A körülöttük folyó grandiózus változásokat észre sem vették, csak, amikor hirtelen elsötétült a képernyő a mese közepén.

Dagobert bácsi őrjöngött, és a kimeredés előtti utolsó mondata az volt: „Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!", majd fekete képernyő következett, hosszan zenéltek, és Boross Péter bejelentette Antall József halálát.

Habár a nyolcvanas évek elején születtem, szinte eszmélés nélkül haladt el felettem a rendszerváltás.

Életemben először 1993. december 12-én, délután 17 óra 20 perckor robbant be az életembe a politika, igazi dühöt és kétségbeesést váltva ki belőlem. Megszakadt a várva várt délutáni Walt Disney-matiné első meséje: a Kacsamesék. Nem tudtam, ki az az Antall József. Nem értettem, miért szakították meg a mesét.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Több ezer szülő magyarázta felzaklatott gyermekének, hogy ki az a nagy hatalmú ember, akinek a halála miatt még a Dagobert bácsis mesét is megszakítják. Sőt, nem is folytatódik a mesedélután egyáltalán.

Most, évekkel később az interneten keresgélve több közösségi oldalt is találtam, ahol generációm kibeszéli magából a megrázkódtatást. Az emlékek összemosódnak: van aki másik filmre emlékszik, van aki szerint bemondó néni közölte a halálhírt, van aki szerint a Himnusz szólt, más gyászzenéről beszél. Még a Kacsamesék-részről sem egyeznek az emlékek. Csak abban ért egyet mindenki, hogy ez az első konkrét emléke a magyar politikai életből. Antall József neve sajátos módon vésődött a nyolcvanas generáció agyába.

„Hetekig nem hevertük ki a traumát, akkor esett meg, hogy még az óvodások is megtudták, mit jelent az MDF, és hogy van olyan, hogy miniszterelnök. :)" (Emericus, miafene.hu) „Óvodás voltam akkor, nem értettem mi történhetett. »Valaki meghalt«. Azt hittem, Dagobert bácsi halt bele a fájdalomba. Aztán anyámék mondták hogy meghalt a miniszter. Mondom az meg micsoda? És hogy fogom megtudni hogy mi lett Dagobert hajójával??" (Csipete kommentje a youtube-on)

Sokan konkrétan ezt okolják a politikagyűlöletükért: „ ...Akárkit kérdeztem korosztályomban, arra a napra mindenki emlékszik, pedig nem most volt. Azóta rühellem a politikát." (Mr JP kommentje a médiablogon)

Arról, hogy pontosan hányan is láthatták azt a délutáni matinét, nem lehet tudni. Az első egységes országos mérések csak 1994-ben kezdődtek. Akkoriban csak két csatorna volt elérhető a közönség számára: a Magyar Televízió egyes és kettes csatornája. A vasárnapi Walt Disney mesedélutánt - mint az az internetes oldalakról is kiderül - minden gyerek nagyon várta. Ebben a sorozatban vetítették éveken keresztül a Kacsameséken kívül a Csipet Csapatot, a Balu kapitányt, az Ausztrál Expresszt, és még sok népszerű mesét.

Sokat sejtet a facebook.com internetes közösségi oldalon külön kis csoportba rendeződött generáció tagjainak a száma. Jelenleg 6295 (tegnap még csak 2025) ember osztja meg egymással azt a vasárnap délutánt egy fórum keretein belül.

Az külön felháborodást váltott ki, hogy nemcsak megszakították, de többet elő sem vették azt a részt a Magyar Televízióban. Internetes oldalakon kutatják a csalódott huszonévesek, hogy ki vette fel videóra A gonosz bálna című részt. A Youtube videomegosztó oldalra a felhasználók feltették a megszakított mesének azt a bizonyos részletét, ppasolini blogger pedig így spekulál: „Többen is úgy emlékeznek, hogy akkor sötétült el a kép amikor megpróbálják lefogni Dagobert bácsit a kiskacsák. Mások hozzáteszik, hogy Dagobert éppen leugrott az asztalról. Ezek szerint rekonstruálni lehet, h valahol (az itteni videóban) 1:07 és 1:21 között történt a szakadás."

Az RTL Klub állítólag 2004-ben levetítette ezt az epizódot, de arról sokan lemaradtak. Többek szerint a szinkronja sem ugyanaz volt.

Angliában is történt hasonló eset 1939-ben. BBC-n éppen szintén egy Disney-rajzfilm ment (Touchdown Mickey), amikor II. világháború kitörése miatt megszakították az adást, hogy tudósítsanak az összecsapásokról. De amikor 1945-ben véget értek a harcok, akkor onnan folytatták a rajzfilmet, ahol megszakították.

Dagobert
Dagobert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.