galéria megtekintése

Habony Árpád a pikk király

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Soros műtárgyunk, ez a remek kártyapakli egészen friss találat, a minap bukkant fel szűk köreinkben. Bizonyos jószolgálatokért cserébe csak eztán teszik a szélesebb nyilvánosság számára is hozzáférhetővé.

A mindeddig fájóan hiányzó csomag lapjait a Legkeményebben Dolgozó Magyarok, tehát az uralkodó párt és kormány tagjainak, valamint a hozzájuk kapcsolt legjelesb üzletembereknek és véleményformálóknak portréival ékesítették az ötletgazdák, akik

„a káros közéleti folyamatok visszafordításának eszközeként”

javallják felhasználni a tárgyegyüttest. Vizsgáljuk meg közelebbről a leletet.

 

Jólneveltségünk okán kezdjük a hölgy élmunkásokkal, különben is hamar túl leszünk rajtuk. A piros káró hármast a nyugdíjak megvédésében kiváltképp múlhatatlan érdemeket szerző üzemgazdásznak, Selmeczi Gabriellának szentelték, akinek az egész napos gályázás után egyszer még arra is jutott ereje, hogy a nyugdíjasok asztalára szánt kiflit letesztelje, hogy elég jó lesz-e.

Az irgalmatlan taposómalom dacára is a legjobb formáját mutató politikusnőt akció közben, nemzeti trikolórok előterében rögzítette a fotó szerzője, nem úgy, mint az ún. Hoffmann-frufrut és sminket viselő Hoffmann Rózsa nevelési szakpolitikust, akiről egy pompás, szürke hátterű sztahanovista igazolványkép került a piros káró 8-asra.

A Legkeményebben Dolgozó Magyarok
A Legkeményebben Dolgozó Magyarok
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A pikk 4-es fotójának kereteit a munka megannyi frontján megalkuvást úgyszintén nem ismerő, egyebek mellett Lagzi Lajcsi-szabású öltönyei miatt irigyelt Tállai András orcája feszegeti, a káró 10-eshez tartozó felvételen Andrew G. Vajna, a tisztes kora ellenére is hatalmas energiáktól duzzadó kormánybiztos kaszinómogult vakuzta fényesre az ismeretlen mester. Sofőrje, a KRESZ legkiválóbb barátja, Habony Árpád a hanyagul kezelt inggallérjával két világraszóló munkasiker között megörökített kiváló dolgozó képzetét kelti e helyütt, teljes joggal, ahogy az úgyszintén elismeréssel övezett másik kikapcsolhatatlan robot, Rogán Antal.

A közjó oltárán magát nap mint nap feláldozó Semjén Zsolt – az egyetlen kortárs politikus, akiről ez idáig dal született a nép hálás ajkain – a treff 3-as jelzetet kapta, a kommunista-szombatok hőse, Kerényi Imre megbízott a treff 6-ost, a fokozódó békeharc közben kényszerűen beszippantott több köbméternyi vérgőz miatt magát már-már egészségkárosodásnak kitévő Bencsik András a kőr 3-ast, a szocialista internacionálé köpönyegéből kibújt országos sötétséget minden akadály, gáncs és nehézség ellenére is heroikusan bevilágító Tiborcz István a kőr 5-öst.

Az egész pakliban egyetlen fáradt arcot láttunk csupán. Orbán Viktorét, aki pont úgy néz ki, mint aki két hete étlen-szomjan járja a Gyurcsány Ferenc kottájából játszó, árvíz által fenyegetett gátakat,

és éppen csak annyi ideje volt, hogy a fotózás kedvéért egy pillanatra zakót húzzon, nyakkendőt öltsön a következő ütközet előtt. Lehet, hogy a gumicsizmát le se vette. Megejtő. A paklinak boldog őse nincs, távoli rokona viszont akad, például az amerikai adminisztráció egykori öbölháborús csomagja, amelynek lapjain körözött terroristák arcmásait és/vagy alapadatait tették közzé.

A pakli – amelyben Szaddám Huszein például pikk ászként volt látható – jól szerepelt, még manapság is előkerül egy-egy bűnöző, akit a kártyája alapján azonosítottak – tudtuk meg a hazai csomagot kiadó civil szervezet, a Mutasd meg Magyarország Egyesületet elnöklő Szira Pétertől. A Legkeményebben Dolgozó Magyarok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, a pakli az egyesület támogatóinak szóló ajándék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.