Egymillió az Óz eltűnt rubincipellőjéért

A lábbeli a történet szerint a sarkai összeütése és a varázsszó – Mindenütt jó, de legjobb otthon! – kimondása után hazarepíti Dorothyt Kansasbe. Egy lelkes rajongó egymillió dollárt ajánl a nyomravezetőnek, aki segít megtalálni a minnesotai múzeumból eltűnt topánt.

A Judy Garland által az 1939-es Óz, a csodák csodája forgatásán viselt cipő már 10 éve eltűnt a színésznő nevét viselő múzeumból. A rubinszínű, flitteres cipellő egyike az eredeti négy párnak, amit a filmben használtak. 2005 augusztusában lopták el a színésznő szülővárosában, a minnesotai Grand Rapidsben található Judy Garland Museumból.

A négy eredeti, a film forgatásán használt cipellőból a Smithsonian Múzeumban is található egy pár
A négy eredeti, a film forgatásán használt cipellőből a Smithsonian Múzeumban is található egy pár
Stringer / Reuters

 

John Kelsch, a múzeum ügyvezető igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy egy névtelen adományozó, aki Arizonában él, és nagy rajongója a filmnek, két héttel ezelőtt kereste meg az ajánlattal, a múzeum „Óz, a csodák csodája” Fesztiválját követően.

„Hallott az erőfeszítéseinkről” – mondta Kelsch, hozzátéve, hogy kikötötte, a cipellők pontos helyét és az elkövető vagy elkövetők nevét közölni kell.

A rendőrség szerint kevesebb mint egy percig tartott az elkövetőnek a betöréses rablásban eltüntetni a cipőket, amelyek után, ahogy Kelsch fogalmaz, mindössze egy flitter maradt.

A múzeumban most kiállított darabok csak reprodukciók, amelyeken egy felirat tájékoztatja a látogatókat, hogy az eredeti topánok hollétéről nincs információ. Az igazgató szerint a cipők értéke 2-3 millió körül lehet. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.