galéria megtekintése

Egy kilátó lett az év háza

1 komment


Szalai Anna

Galyatető drótfátyolba burkolt régi-új kilátója nyerte az idén a Média Építészeti Díját épület kategóriában. Szorosan a nyomában a debreceni műteremház és a Trefort-kert háborús emlékműve végzett. A sajtómunkások nyilvános szavazáson választották ki a hat döntőbe jutott épület közül.

Tudja, olyan minimálisat szeretnék, amilyenről az asszonyok beszélnek a fodrászatban – böki ki az építésziroda fehér asztala mellé huppanó leendő megrendelő. Úgy érti valamilyen egyszerűt, nem túl drágát? – tapogatózik az építész. Dehogy – csattan fel a házépítő –, mondom, hogy minimálisat! Fehér falakat, lapos tetőt bádoggal és nagy, üveg tolóajtót. Tudja, ami ma divatos. Nagyjából ilyet, mint ez – mutat körbe Kovács Péter debreceni építész műteremházán.

– S én akkor megértettem, hogy utolért a divat. Kicsit furcsa érzés volt trendivé válni – mosolyodik el az Ybl Miklós-díjas tervező a Média Építészeti Díj zsűrijének épületlátogató különítményével találkozva. Körötte hófehér ragyogás. Hófehér falak, asztal, polcok. Makulátlan rend. Minőségi anyagok és megoldások a legapróbb szegletben is. Az üveg tolóajtó zajtalanul csúszik be a polc mögé. Semmi sem áll ki, mered előre, ugrik elénk. Finoman billennek a kapcsolók, formára hajlított a konyhapult lapja, átjárható a garázs, ahol – és ez már valóban varázslat –, egyetlen illetlenül otthagyott szerszám, rongy és gyerekbicikli sem hever –, a majdani merengőből belátni a kertet.

Kovács Péter műteremháza
Bujnovszky Tamás

 

– Itt fogok szivarozni – árulja el Kovács Péter –, ha majd lesz időm rá. Az alagsorban makettek sora. A különös, a régi ház tégláiból rakott kerítés fölé hajló új épület házterve is így született meg. A vasárnap csendességében, amit az alkotásra tartogat. Saját műteremházába beleépítette saját szakmai múltját. Minden jó és rossz tapasztalata ott van a falakban, a bádogosmunkában, még az asztal lapjában is. Mintha mindig itt állt volna, hogy róla beszéljenek a fodrászatban az asszonyok.

Galyatető drótfátyolba burkolt régi-új kilátója nyerte az idén a Média Építészeti Díját
Bujnovszky Tamás

Még finomabb öltés a városi szöveten a Trefort-kert Múzeum körúti és Puskin utcai két téglaépületének fugájában körbefutó bronzszalag. Egyetlen – falakon végigfutó – bronzsikoly azokért, akik egykor egyetemi polgárok voltak, de a háború kiszakította őket ebből a védett világból. Az emlékmű alkotói nem válogattak, nem emeltek ki holtat a halottak közül, nem minősítették a halált, csak fejet hajtanak. Egyetlen erős építészeti jellel emlékeztetnek. 9454 karakter e célra tervezett betűkészletből – 198 áldozat neve és halála. Üres mezők a most kihagyottaknak. A névsor talán sosem lesz teljes, amire a nevek között kihagyott helyek esetlegessége utal. A Média Építészeti Díj idei különdíja alkotásának visszafogott szépsége a Szabó Levente összefogta MM csoportot dicséri.

Ennél jóval hetykébb a galyatetői kilátó Kovács Csaba–Vass-Eysen Áron-féle fődíjas újragondolása. A rozsdamentes acélhálóval körbefont látszóbetonnal megtoldott andezittorony – amelynek tetejére a kettő között vezetett lépcsősoron juthatunk fel – maga a folytatás. A múlt újragondolása, továbblépve, de nem átlépve azt. Az új kilátóban már menet közben érezhetjük a felfelé jutás izgalmát, nem csupán a végén vág mellbe az ezer méter magasan kitárulkozó csodás panoráma. Háló mögött ritkán élhető át ennyire a szabadság. S közben a torony mélyén megmarad valami a régi védelemből is. Ott a bivak, a túrázó menedéke: lecsupaszított tér pimasz frissességgel. Színes kerek ablakokon áramlik a fény ki és be.

A díjnyertes épület belülről
Bujnovszky Tamás

A fenti bemutatás szubjektív, a pénteki nyilvános zsűrizésre a nemzetközi bírálók által kiválasztott hat építészeti alkotás mindegyikéről hosszan írhatnánk, sőt több olyan műről is, amelyek kiszorultak onnan, holott minőségük alapján ott lett volna a helyük. Így a Zoboki Gábor és Demeter Nóra által vezetett ZDA építészirodában született Nanshan Kulturális és Sportközpont, Művészeti Múzeumnak, illetve Sporaarchitects által tervezett szintén debreceni üveg-beton családi háznak, vagy éppen Batlab Architects különleges cikcakk nappalijának. Szép termés volt ez egy megrendelőhiányos évből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.