galéria megtekintése

Kovács Ákos halálára: Egy csöndes nagy ember

3 komment


Vári György

Alig túl a hetvenen elhunyt az utóbbi évtizedek egyik legeredményesebb néprajztudósa és legbátrabb értelmiségije, Kovács Ákos.

Első nagy korszaka a hetvenes évek volt, amelyben az állott kilátástalanság ellenére is mindenféle mozgások indultak el a szellemi élet zaklatott perifériáin.

E mozgások egyik legfontosabbika az ő nevéhez fűződik, aki 1973-tól kezdve egy évtizeden keresztül volt a Hatvani Múzeum igazgatója. Amíg ott lehetett „egymás után nyíltak meg az akkor még tiltott vagy félig tiltott művészek bemutatói” írtuk 2009-ben.

Ezzel párhuzamosan egy másik csendes forradalmat is vezetett, folytonos küzdelemben a megyei pártszervezettel. A néprajz perifériáira is kimerészkedett, a mindennapok esztétikája felé fordult.

 

Ekkoriban döbbent rá, hogy például az első világháborús emlékművekben a Horthy-kurzus önlegitimációs erőfeszítése mellett majd’ mindig feltalálhatóak a helyi emlékező közösség valódi, átélt emlékezeti igényei, személyes, családi gyászuk is.

Ez lett a legfontosabb témája. Elválasztani az autentikus emlékezeti gesztusokat a kisajátító, önigazoló hazugságoktól. Kimutatni, hogyan szakadtak el szokások saját terüktől és eredeti funkciójuktól, hogy az elnyomás ideológiai muníciójává legyenek. Mert nem igaz, hogy a hazug nacionalizmus történeti kritikájára irányuló, kivételes írásai tagadták volna a hagyomány szerepét, a nemzeti közösség jelentőségét.

Azért akarta feltárni a kisajátítás hagyományát, hogy igazolja: a kisajátítás a sokrétű hagyomány legnagyobb ellensége. Mélyen hitt egy igazi, autentikus hagyományban, amely egyfelől a kisközösségi szokásokban gyökerezik, másrészt sem etnikailag, sem szociálisan nem zárt, forradalmian modern. Augusztus 20-át nem szerette, de március 15-ét „szent”-nek nevezte.

A hatalom agressziója ellen védte a nép hagyományát – igazi néprajzkutatóként, mélyen meggyőződéses népbarátként. A létező szocializmus látványosan hazug és szervetlen áltradíciói ébreszthették fel benne ezt a fajta történeti érdeklődést. De nemcsak harcos volt, hanem egyúttal végtelenül alázatos is bibliográfusként, kutatóként.

Csendesen volt bátor, csendesen volt fáradhatatlan, csendesen élt és halt meg.

Csendes nagy ember volt.   

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.