galéria megtekintése

Egy csapat Csukrán

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 31. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Csukrán Mihálynak nagy szíve van. Mondta is neki az orvos, hogy jó lesz vigyázni azzal a szívnagyobbodással, amire ő azt felelte, hogy bizony, bizony, nagyon jól tudja, hogy szétszakítja és elemészti magát, de nem bír megállni.

Minden reggel háromkor kel. Megeszik egy kis banánt vízzel, tán ropogtat mellé egy marék mogyorót is, hogy kitöltse fogsorának lyukait, mert fogorvosra nem futja már régen. Vagyis futná, de másra kell a pénz, hamarosan meg is tudjuk, mire.

Aztán nekiindul futni. Fut, mint filmbéli társa, akihez hasonlóan nevezi magát: ő a magyar Forrest Gump.

Több Guinness-rekordot tart: övé például a hátrafelé, ugrálókötelezve megtett maraton díja, de azért is kitüntették, mert egyetlen év alatt – 1994-ben – kétszázszor lefutotta a negyvenkét kilométeres távot.

 

Zsigmond Dezső közelmúltban forgatott háromrészes dokumentumfilmjének (Háromkirályok) első epizódja róla szól. A hátrafelé futott maraton ihlette a címet: „A rákok királya”. Nem sok lenyűgözőbb dokumentumfilmet láttam mostanság.

Csukrán Mihály élete kihívásokkal teli

Már az is csoda, hogy egyáltalán vetítenek ilyen történetmesélős, zeneileg is kitűnően aláfestett – dicsérjük érte Dresh Mihályt – riportot. A Duna TV a többihez képest jóval gyakrabban vállal be ilyesmit, dacolva a közízléssel. A kéthetente jelentkező Dokureflex ráadásul még meg is emeli a lécet: a vetített filmről utána szakértők beszélgetnek a stúdióban. Éjszaka. Jó kis kihívás.

Csukrán Mihály élete is kihívásokkal teli. Ökölvívóbajnok volt, majd miután befejezte a profi sportot, jöttek a balhék, verekedések. Amikor apja szemére vetette, dacosan odavágta: „lesztek ti még büszkék rám, ha háromszor körbefutom a földet!”

Komolyan mondta. Harminchat év alatt félmillió kilométert tett meg, zsáknyi cipőt elkoptatva. Azt mondja, ha létezik e világ mellett egy másik, akkor az ő szüleinek látnia kell ezt a teljesítményt. „Csukrán Csapat” – ez olvasható egy betonozott kis telepen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.

Idejárnak a környékbeli gyerekek bokszolni, focizni, erősíteni: tanítványa valamennyi, meg is eteti őket, ha mással nem, zsíros kenyérrel. Neki magának sok nem kell: vegetáriánus lett, mert csak így bírta a futással járó terhelést.

Meg aztán minden hónapban félre kell tenni az ötvenháromezer forintos rokkantnyugdíjból, hogy meglegyen a kétszázezer forint a nyári edzőtáborra. Nagy katonai sátrat vett, abban alszik mindenki, de a húsz gyerek kajájára sok pénz megy el, s a tíz nap fénypontja, a hajdúdorogi strandolás belépője is vaskos összeg ennyiüknek.

– A milliomosok engem nem szponzorálnak – mondja. Adnak viszont az újfehértóiak. A helyi cukrász például három tálca süteményt egy igazi közösségi eseményre: Csukrán Misi kitünteti a helyi postást, aki 38 éve járja a falut, s ezalatt letekert vagy kétmillió kilométert.

A Guinness-rekorder sportoló több mint száz kupát gyűjtött össze pályafutása során – ezeket adja tovább helyben azoknak, akiknek teljesítményét nagyra értékeli. Nyíregyházán véset új feliratot a serlegre, amelyből a századikat az idős helyi lelkész kapja a közösség odaadó szolgálatáért.

A film után a két szakértő, Boda-Újlaky Judit sportpszichológus és Szőke Zsuzsanna testnevelő, korábbi élsportoló egy darabig csak keresik a szavakat.

Elemezniük kéne, s mondják is, hogy a sportban fontos a teljesítmény, s a cél, legyen az bármi, olimpiai bajnoki cím vagy épp egy helyi foci meccs. S lehet, hogy nem a legszakszerűbb módszer úgy erősíteni vállizmokat, hogy vasdoronggal ütnek egy hatalmas traktorkereket, de ha Újfehértón, azon az ötven négyzetméteres „sporttelepen” ez az eszköz van kéznél, hát ezzel kell megoldani az edzéstervet.

Előbb csak azt mondja ki egyikük, hogy Csukrán Mihály szerethető ember. Aztán hozzáteszi: ő meg is szerette. Már csak azzal a nagy szívvel kellene valamit kezdeni.

Dokureflex. A rákok királya. Duna TV

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.